Mbi standartin etik të publikimit të hetimeve të policisë

Nisur nga një ngjarje e fundit e kronikës, ku mediat kishin publikuar informacion nga hetimet e policisë mbi një krim të kryer në Tiranë, Bordi i Aleancës për Media Etike konsideron se ka nevojë për njësimin e një standarti etik për këto raste.

Ndërsa është pjesë esenciale e punës së medias që të kërkojë informacione nga puna e policisë për çështje e ngjarje me interes publik dhe t’i publikojë ato, mirë është që të kihen parasysh disa elementë etikë në raportim.

Së pari, duhet ruajtur identiteti i dëshmitarëve ose dhe i të dyshuarve që hetohen në gjendje të lirë. Kjo bëhet jo vetëm për të mos dëmtuar hetimet, por dhe për të mbrojtur jetën e dëshmitarëve a të dyshuarve që mund të vihet në rrezik nëse dekonspirohet.

  1. Vendlindja dhe mosha e dëshmitarit ose të dyshuarit (përveçse kur janë esenciale për të kuptuar natyrën e ngjarjes) nuk ka nevojë të vihen në raportim, edhe nëse figurojnë në informacionin e marrë prej policisë.
  2. Elementë të tjerë identifikues, si shkolla, lagjia ku banon, institucioni ku punon, nuk duhen përfshirë në raportim sepse bëjnë të mundur identifikimin e personit (përmes kryqëzimit të të dhënave).
  3. Praktika më e mirë e gazetarisë, kërkon që të mos përdoren inicialet e vërteta, por iniciale të ndryshuara, duke e informuar publikun që inicialet janë ndryshuar për të mbrojtur personin nën hetim apo dëshmitar të një çështje kriminale.

 

 

 

 

Takim i Këshillit të Medias me Ambasadorin e BE-së, Soreka

Dje, në mjediset e Europa House u zhvillua një takim me Ambasadorin e BE-së në Shqipëri, z. Luigi Soreka.

Takimi pati si qëllim shkëmbimin e ideve mbi situatën e medias në Shqipëri. Ambasadori Soreka u shpreh se bashkë me reformën në drejtësi, liria e medias është një nga prioritetet e BE-së për Shqipërinë në rrugën drejt familjes europiane. Gazetaria cilësore është thelbësore për të mbajtur nën kontroll të gjithë sektorët e tjerë & për të ofruar informacion të besueshëm për publikun, theksoi Ambasadori.

Sipas Kryetarit të KShM, Cukali, vetërregullimi si proces është shumë i rëndësishëm, por ai duhet shoqëruar me vullnet politik për të bërë reforma që të përmirësojnë klimën e medias si psh, në aspektin ligjor të konfliktit të interesit.

Ambasadori foli me bindje se ndihma e BE-së për mediat e gazetarët do vijë në rritje, si në sasi por dhe në shpërndarje.

Takimi në Europa House mes Ambasadorit të BE-së, Luigi Soreka dhe Kryetarit të Këshillit të Medias, Koloreto Cukali

Takimi mes Ambasadorit të BE-së, Luigi Soreka dhe Kryetarit të Këshillit të Medias, Koloreto Cukali

 

Regional Declaration of Press Councils in South East Europe

Sarajevo, 17 November 2021

Signing of the Decalaration of the Regional Press Councils of South-East Europe and Turkey

Signing of the Declaration of the Regional Press Councils of South-East Europe and Turkey

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We, the representatives of Press and Media Councils from South East Europe and Turkey,

Recognizing the role of journalism in producing and disseminating public interest information, especially in times of crisis, and emphasizing the overriding importance of this role remaining free from capture or distorting influence;

Reminding the critical role played by media self-regulation in fostering media freedom through ensuring enforcement of journalistic ethical standards, helping minimize state intervention in the field of media freedom, and serving to decrease judicial action against the media;

Highlighting the importance of public trust in media and the challenges of maintaining media professionalism in an environment where new forms of media are constantly evolving;

Recalling the endeavour of press and media councils to adapt their codes of ethics to the new digital media ecosystem providing journalists with specific guidelines on how to work in this environment;

Alarmed by the dire financial situation of press and media councils causing existential threats to the independence and sustainability of these bodies;

Deploring ongoing threats to the safety of journalists in the region and alarmed by the resurgence of political threats to media independence, such as the abuse of State resources, including advertising, efforts by political figures to capture media, withdrawal of accreditation from journalists, harsh attacks which aim to stigmatise and discredit the media, and the targeting of the media through the abuse of judicial proceedings;

Stressing the potential threats of government’s attempts to regulate online media in particular the potential impact on the role of media self-regulation and thereby the existence of press and media councils;

Acknowledging that a lack of transparency of media ownership can promote the undue concentration of media ownership and thereby limit media diversity,

Mindful of the new opportunities that social media platforms offer to journalists to disseminate their work, yet also noting that platforms are not neutral but have assumed an active curatorial or editorial role, including through the use of algorithmic systems, in the dissemination of content produced by media and other actors;

Alarmed by the growing number of malicious actors targeting and attacking independent media on social media platforms to reduce or prevent their distribution and outreach on these platforms;

Troubled by the increasing number of complaints received by press and media councils regarding the proliferation, amplification, and promotion of potentially online harmful content, including disinformation and hate speech;

Noting the variety of new media actors online performing journalistic work and the importance of cooperation among them in pursuit of journalism as a public good;

Highlighting the urgency of equipping citizens with media and information literacy skills to enable them to navigate the evolving information landscape notably by the capacity to distinguish reliable from unreliable information and support professional journalism;

 

We, therefore, call on media professionals of the region to:

ABIDE by media professional standards and codes of ethics developed by press and media councils and other media actors and ensure that they are aware and sufficiently trained on professional standards;

ENSURE visibility of adherence to the system of media self-regulation and thereby supporting citizens in distinguishing media outlets committed to the system of media self-regulation from those outside of the system and in informing them about the existence of a free of charge complaint mechanism when there is a potential breach of media professional standards;

ENSURE the transparency of their ownership and to support media and journalists’ organizations in their efforts for improving the working conditions of all media workers thereby contributing to restoring trust in media;

CONTRIBUTE to the financing of the press and media councils to ensure the independence of media self-regulation and sustainability;

 

We, therefore, call on public authorities and institutions to:

PROMOTE media pluralism and safeguard the sustainability of journalism through support to media linked to ensuring compliance of media with professional standards or abidance to media self-regulation;

PROMOTE media and information literacy in formal and informal education;

ENSURE that representatives of press and media councils are consulted and engaged in all initiatives related or pertaining to media (self)-regulation online and offline;

REFRAIN from undue regulation of the digital media environment and not in line with international standards related to freedom of expression;

 

We, therefore, call on internet platforms to:

COOPERATE with media self-regulation and civil society organizations at the local level in order to safeguard and enhance guarantees for the full exercise of the right to information and freedom of expression, both online and offline;

COLLABORATE with media and press councils to install a dialogue and develop appropriate actions to mitigate online harmful content while prioritizing information of public interest on internet platforms;

PROVIDE opportunities to members of media and press councils for specific appeal mechanisms and inquiries related to their journalistic content being taken down on social media platforms;

ASSIGN dedicated local representatives available for interaction with media and press councils;

ENSURE that the local contexts – in particular related to political aspects and online harmful content – are taken into consideration in content moderation, both in taking down, downranking, and increasing visibility, of journalistic content online, by increasing the level of human moderators adequately trained on sensitive local political, cultural, ethnic, and socio-economic aspects.