KSHM prezanton studimin Shkeljet e etikës në median online

Ditën e sotme, Këshilli  Shqiptar i Medias prezantoi studimin e tij  për monitorimet kryera gjatë periudhës dhjetor 2019 – mars 2020 në lidhje me shkeljet e etikës në median online, realizuar me mbështetjen e Bashkimit Europian.

Eventi u mbajt në platformën online Zoom ku morën pjesë profesorë të gazetarisë, ekspertë të etikës dhe gazetarë.

Në fjalimin hapës Kryetari i KSHM-së, Koloreto Cukali shpjegoi punën e bërë nga monitorimi për t’i lënë fjalën gazetarit me eksperiencë të gjatë në gazetari, Alfred Lela për të prezantuar studimin.

Në pjesën e dytë të evenit dy profesorër e gazetarisë, Artan Fuga dhe Mark Marku shprehën analizën etyre për t’i dhënë një shpjegim të dhënave të studimit.

Ato tregojnë se operatorët do ta paguajnë cilësinë e dobët me largimin e audiencave! Çka do i vendosi edhe më shumë nën varësinë e privilegjeve të marra nga qeveria, pra do i degradojë edhe më tepër se sot! Se publiku e ka të përqendruar vëmendjen në disa media kurse të tjerat kanë klikime, por jo edhe aq publik real. Se ka një çarje mes asaj që mësohet në shkollë dhe etikës të profesionit në punë. Dhe se shkaku i shkeljeve etike rezulton që kryesisht të vijë nga komandimi i informacionit prej politikës – u shpreh Fuga.

Më poshtë gjenden studime të kryera nga Departamenti i Gazetarisë dhe i Komunikimit, të cilat i ndau profesor Fuga, për të pasur një panoramë më të gjerë sesi ndikojnë në shkeljet etike të hasura në gazetari.

 

Për të lexuar studimin e plotë kliko  Shkeljet e etikës në median online

AMC protests against the insulting and threatening messages towards the journalist Beti Njuma by the Mayor of Tirana!!

The Albanian Media Council, together with journalists and partner media, strongly PROTESTS against the scandal of phone messages allegedly addressed to the owner of Ora News, Mr. Ylli Ndroqi, by the Mayor of Tirana, Mr. Erion Veliaj.
The messages, while insulting personally and professionally the journalist Beti Njuma, show clearly the pressure to control the editorial line of Ora News TV, and are a clear interference not only amoral but also illegal in with the  independence of the media.
These messages also show a set standard of threatening and pressure towards the media and Albanian journalists by elected officials, such as the Mayor of Tirana.
AMC requests the Mayor of Tirana, Mr. Veliaj, to speak up on the authenticity of these messages, and to come out and apologize publicly, not only to the journalist Njuma, but also to the community of journalists.
AMC urges the responsible bodies of Justice to urgently investigate the authenticity of these messages, which, if true, seriously violate the Constitution of Albania by an elected official, and violate the freedom of speech and expression.

Protestë ndaj mesazheve fyese e kërcënuese ndaj gazetares Beti Njuma nga Kryetari i Bashkisë Tiranë!!

Këshilli Shqiptar i Medias, bashkë me gazetarët dhe mediat partnere, PROTESTON fuqimisht lidhur me skandalin e mesazheve të drejtuara pronarit të Ora News, z. Ylli ndroqi nga Kryetari i Bashkisë Tiranë, z. Erion Veliaj.

Siç raportohet, mesazhet janë mb 1 një vit të vjetra, dhe nuk kanë lidhje me situatën e sekuestros ndaj z. Ndroqi të javëve të fundit. Mesazhet, përveçse fyerjejeve personale e profesionale ndaj një gazetareje, janë presion i hapur për të ndryshuar linjën editoriale dhe ndërhyrje jo vetëm imorale por dhe e paligjshme në pavarësinë e medias.

Këto mesazhe tregojnë dhe mënyrën  kërcënuese me të cilën trajtohet media dhe presionin mbi të cilin vihen gazetarët shqiptarë nga funksionarët e zgjedhur, si Kryetari i Bashkisë së Tiranës. Ato paraqesin një frymë thellësisht anti-europiane dhe autokratike të menaxhimit të PR-it nga ana e z. Veliaj.

KSHM i kërkon Kryetarit të Bashkisë Tiranë, z. Veliaj, të prononcohet mbi autenticitetin e këtyre mesazheve, dhe të dalë e të kërkojë falje publike, jo vetëm para gazetares Njuma, por dhe ndaj komunitetit të gazetarëve.

KSHM i kërkon organeve përgjegjëse të Drejtësisë të hetojnë urgjentisht autenticitetin e këtyre mesazheve, të cilat, në rast se porovohen të vërteta, shkelin rëndë Kushtetutën e Shqipërisë nga një funksionar i zgjedhur, dhe dhunojnë lirinë e fjalës e të shprehjes.

KSHM i kërkon kolegëve gazetarë, që pavarësisht qendrimit politik, të prononcohen fort për të mbrojtur jo thjesht një kolege, por vetë profesionin e tyre dhe edhe veten e tyre nga sulme të tilla ndaj lirisë së fjalës dhe të informimit.

AKEP – kush e ka në dorë “çelësin” për të mbyllur një portal?

Nga Loneta Progni

Institucione dhe organizata ndërkombëtare kanë ngritur pikëpyetje të shumta dhe kanë shprehur kritikat e tyre lidhur me “paketën antishpifje”, projektligje të cilat ndryshojnë misionin e Autoritetit të Mediave Audiovizive dhe gjithashtu i delegojnë Autoritetit të  Komunikimeve Elektronike dhe Postare kompetenca për të kontrolluar përmbajtjen e publikimeve të medias online.

Pas “paketës antishpifje”, një rast që shkaktoi shumë debat lidhur me kompetencat, bazën ligjore por edhe pavarësinë e AKEP ishte edhe lista e publikuar në tetor 2018 me 44 faqe interneti (portale) që do të mbylleshin brenda 72 orësh nëse nuk regjistroheshin në Qendrën Kombëtare të Bisnesit.

Me publikimin e këtij urdhri, ngrihen dyshime për kërkimet dhe studimet paraprake për mbylljen e një portali, sikurse edhe për bazën ligjore që zbatohet.

“AKEP në përputhje me kuadrin ligjor dhe rregullator në fuqi informon të gjitha subjektet e regjistruara si portale online se duhet të publikojnë brenda 72 orësh nipt-in përkatës në seksionin Kontakt të faqes  së tyre online,” shkruhej në njoftimin zyrtar, pa përcaktuar në mënyrë konkrete se cilit ligj i referohet.

Reagimet ishin të shumta pas publikimit të listës së portaleve, pasi mes tyre kishte portale të regjistruara si organizata jofitimprurëse në Gjykatën e Tiranës, në Drejtorinë e Përgjithshme të Tatimeve, të regjistruara si biznese me NIPT të rregullt, si dhe faqe interneti që operojnë dhe paguajnë taksa në Kosovë.

Baza ligjore mbi të cilën bazohet AKEP është e paqartë, dhe nuk publikohen studime që argumentojnë urdhrat që lëshohen, si merret vendimi për mbyllen e një portali? Kush e jep urdhrin?

Situate ligjore e paqartë me vendimin për mbyllje komplikohet edhe më nga përfshirja e AKEP-it në paketën anti-shpifje. Janë 15 organizata të medias në Shqipëri, mes tyre edhe Këshilli Shqiptar i Medias, që kanë kundërshtuar kontrollin e AMA-s dhe AKEP-it mbi përmbajtjen e medias online, pikërisht për faktin se sipas tyre nuk është e besueshme pavarësia e tyre nga politika. “Dy projektligjet i akordojnë AMA-s dhe AKEP-it kompetenca gati gjyqësore me natyrë sanksionuese, edhe pse këto organe të pavarura sipas ligjit, nuk ofrojnë garanci funksionale për të qenë efektivisht të pavarura sikurse janë organet e pushtetit gjyqësor”, shkruhej në deklaratën e përbashkët të këtyre organizatave, që është publikuar më herët.

Argumenti kryesor i maxhorancës për të miratuar këto dy projektigje, në dëgjesat e realizuara para deputetëve është se influenca e medias online po rritet ndjeshëm dhe lajmet e rreme, që po përdoren për përfitime ekonomike, kanë një ndikim të jashtëzakonshëm tek opinion publik. Këto argumente dhe deklarata nuk janë shoqëruar me prova konkrete dhe studime të realizuara paraprakisht.

Ankesë: shkrimi në portalin Lapsi.al

Ankimuesja ankohet në lidhje me një artikull të botuar tek Lapsi.al me titull “Beteja në instagram/ Ato që shfaqin trupin për më shumë klikime”. në dt 02 Gusht 2020.
Pas shqyrtimit të artikullit të botuar tek Lapsi.al, Bordi arriti në përfundimin që:
1. Nuk mund të konsiderohet ndërhyrje në jetën private përderisa fotot janë publikuar në rrjete sociale me llogari të hapura të personave të përmendur në shkrim. Gjithashtu në të nuk ka shpifje ose raportim lajmi të pavërtetë për personat e përfshirë, por vetëm komente mbi fotot e tyre në Instagram.
2. Nuk mund të konsiderohet që shkrimi nuk ka interes për publikun sepse në fund të tij ka një qendrim në lidhje me fenomenin shoqëror të ekspozimitt intim për efekt përfitimi të pëlqimeve në rrjete sociale.
3. Nuk mund të konsiderohet që ka gjuhë urrejtjeje ose diskriminim gjinore sepse fenomeni diskutohet në raport me persona të konsideruar të famshëm e jo mbi baza gjinore.
4. Për Copyright-in e fotove duhet të bëjë ankimim një nga personat e prekur direkt në shkrim e jo një palë e tretë.
Në përmbledhje, edhe pse shkrimi mund të konsiderohet me një shije jo të mirë për një pjesë të publikut, në të nuk ka shkelje etike.
Shkrimi  i përket gazetarisë rozë që jo rrallë merret me komentimet e postimeve në rrjete sociale dhe sipas të dhënave tona rezultojnë dhe shkrimet më të klikuara nga publiku.

Reporterë pa Kufij u bën thirrje autoriteteve shqiptare të respektojnë lirinë e medias pas sekuestrimit të pasurive të Ora News

deklaratën për shtyp të publikuar mëngjesin e së premtes, Reporterët pa Kufij (RSF) u bëri thirrje autoriteteve shqiptare të mos ndërhyjnë në linjën editoriale të dy kanaleve televizive Ora News TV dhe Channel One, të cilat janë kapur si pjesë e një hetimi gjyqësor ndaj pronarit të tyre, biznesmenit Ylli Ndroqi.

Me urdhër të gjykatës speciale për korrupsion dhe krim të organizuar Ndroqi u ndalua në makinën e tij të hënën, më 3 gusht 2020 si dhe forcat e FNSH-së dhe RENEA-s zbritën televizionin e tij për sekuestro duke qenë se dy televizionet e tij, Ora News dhe Channel One bënin pjesë mes 26 pasurive të Ylli Ndroqit. Sipas SPAK Ndroqi dyshohet se ka fituar këto pasuri me të ardhurat nga trafiku ndërkombëtar i drogës. Ministria e brendshme është ngarkuar me administrimin e dy kanaleve televizive dhe kryerjen e një inventari të ambienteve të tyre në prani të policisë dhe zyrtarëve të shtetit.

Këshilli Shqiptar i Medias reagoi menjëherë lidhur me sulmin që i bëhet fjalës së lirë duke i vënë sekuestro linjës editoriale së dy televizioneve. (Reagimin e KSHM-së mund ta lexoni këtu.)

Këto dy kanale televizive janë të njohura për zërin e tyre kritik ndaj qeverisë, por edhe për shkak se kryetari i bashkisë së Tiranës është përpjekur në mënyrë të përsëritur të marrë dy media për të ndaluar kritikat ndaj tij. Në maj, Ora News raportoi se ai kishte kërcënuar me pushim nga puna  punonjësit e bashkisë afër Ndroqit nëse të dy kanalet televizive vazhdojnë të kritikojnë administratën e tij. Ora News akuzoi gjithashtu kryetarin e bashkisë se siguroi mbështetje financiare në uebfaqen e City News Albania në mënyrë që ajo të botonte artikuj që njollosnin Ndroqi. Në përgjigje të sulmeve dhe ngacmimeve të përsëritura të kryetarit të bashkisë, biznesmeni ngriti dy ankesa kundër tij, duke përfshirë një padi për shpifje.

Janë ngritur pyetje edhe për masat joproporcionale të ndërmarra kundër Ora News për mosrespektimin e distancimit shoqëror në programet e saj, të cilat u kritikuan nga gazetarët e kanalit televiziv si shkelje e lirisë së tyre të shprehjes. Autoritetet kombëtare të shëndetit i vendosën gjoba të mëdha Ora News-it dhe urdhëruan mbylljen televizionit  për një periudhë të papërcaktuar.

Kryeredaktori i i RSF-së, Pauline Adès-Mével tha se procedimet gjyqësore kundër pronarit të mediave nuk duhet të kërcënojnë linjën editoriale dhe pavarësinë e gazetarëve. Në prag të zgjedhjeve parlamentare të pranverës së ardhshme, është më thelbësore se kurrë që autoritetet të respektojnë pluralizmin në media dhe të lejojnë të shprehen të gjitha pikëpamjet, përfshirë edhe ato më kritike, u shpreh Adès-Mével.

Kundër denigrimit të figurës së gazetares Sonila Meço në media

Këshilli Shqiptar i Medias reagon me shqetësim ndaj klimës së sulmeve kundër gazetareve e gazetarëve nga kolegët e tyre me qëllim denigrimi. Suilme të tilla kanë qenë të herëpasherëshme, dhe nuk kanë kursyer kolegë të rreshtuar nga të tëra anët, gra e burra, shqiptarë e të huaj.

I fundit në këtë listë është sulmi ndaj gazetares Sonila Meço botuar në gazetën Tema me 4 gusht 2020 me autor z Frrok Çupi. Sulmi, dukshëm me natyrë personale dhe ad hominem është në shkelje flagrante me Kodin e Etikës së Gazetarit Shqiptar. Specifikisht, neni 16 i Kodit të Etikës kërkon që marrëdhëniet mes gazetarëve të jenë marrëdhënie soldiariteti e konkurence të ndershme dhe që mediat mos përdoren për rivalitetete e probleme personale a profesionale.

Ky artikull është i papranueshëm për standartet e etikës së gazetarisë kombëtare e ndërkombëtare. Përveçse një sulmi personal, shkrimi bëhet akoma më i rëndë në kushtet kur gazetarët e Ora News dhe TV Ora, 2 televizione kritikë me Qeverinë Shqiptare janë të rrethuar me policë, nën trysninë e një ekzbicioni dhune nga ana e Qeverisë Shqiptare.

KShM u bën thirrje kryeredaktorëve që të mos pranojnë të botojnë shkrime të tilla që dëmtojnë në radhë të parë besueshmërinë e vetë medias që i boton, por, së dyti dëmtojnë rëndë profesionin e gazetarit, nivelin e gazetarisë dhe besimin e audiencës.

KShM dhe mediat partnere shprehin solidaritetin me gazetaren Meço dhe me tërë gazetarët e tjerë që janë bërë objekt sulmi kohët e fundit, shpesh për shkak të qendrimeve të tyre kritike.

AMC Reacts to the situation in ORA NEWS and TV ORA

AMC is very concerned regarding the recent events around and in, TV ORA and Ora News. The attack by FNSH and RENEA on the premises of these two television stations critical with the government is a de facto attack on free speech.
AMC supports the rule of law and justice institutions, but notes that the decision to seize (sequester) these two televisions is a hasty decision, because it has created the framework to appoint state administrators on top of the broadcasters putting de facto the editorial line under “seizure” (sequester).
On the other hand, the “interpretation” of the act of seizure by the Albanian Government by sending the special police forces RENEA and FNSH is in fact an excuse to intimidate not only of the journalists of the 2 media involved, but also of creating a chilling effect to other media and journalists critical with the government.
AMC poses the request to the Albanian Government to withdraw the police and special forces from the premises of the two televisions.
AMC poses the request SPAK to re-evaluate the request for seizure of two televisions in favor of freedom of information. Albania is in dire need of justice, but this act will backfire by making the justice less effective if legal spaces are created to intimidate the work of journalists.

Reagim mbi situatën në TV Ora dhe Ora NEWS

KSHM shpreh shqetësimin e vet në lidhje me ngjarjet e fundit të zhvilluara rreth dhe në TV ORA dhe Ora News. Sulmi me FNSH dhe RENEA në mjediset e një televizioni kritik me qeverinë është de facto sulm ndaj fjalës së lirë.

KSHM mbështet shtetin ligjor dhe institucionet e drejtësisë, por, vëren se vendimi për sekuestro i këtyre dy Televizioneve është i nxituar, përderisa ka dhënë shkak për vënien nën “sekustro” edhe të vijës editoriale. Ky vendim krijon hapësira që 2 televizionet kritike me qeverinë të vihen nën administrimin e Qeverisë.

Nga ana tjetër, “interpretimi” që i ka bërë Qeveria Shqiptare kërkesës për sekuestro duke dërguar forcat speciale të policisë RENEA është në të vërtetë ai i intimidimit jo vetëm të 2 mediave të përfshira por dhe të krijimit të një efekti terrorizues ndaj mediave të tjera kritike me të.

KSHM i kërkon Qeverisë shqiptare tërheqjen e forcave policore dhe atyre speciale nga ambientet e dy televizioneve.

KSHM i kërkon SPAK-ut të rivlerësojë kërkesën për sekuestro të dy televizioneve në favor të lirisë së informacionit. Shqipëria ka shumë nevojë për drejtësi, dhe ajo bëhet më e pamundur nëse krijohen hapësira ligjore për intimidimin e punës së gazetarëve.