IPI reagon ndaj krizës me të cilën po përballet gazetaria e pavarur në Serbi

IPI – Rrjeti Global për Lirinë e Shtypit, ka reaguar me një deklaratë në twitter, ku është shprehur në lidhje me krizën që po përballet gazetaria e pavarur në Serbi. Gjatë një vizite të kryer në Beograd më 10 dhe 11 prill për të përkujtuar përvjetorin e vrasjes së redaktorit dhe botuesit Slavko Ćuruvija, IPI ka thënë se, edhe pse kanë kaluar 24 vite nga vrasja e Ćuruvijas mundësia e një sulmi të rëndë fizik ndaj një gazetari mbetet.

Në reagimin e vet IPI shpreh shqetësim në lidhje me kushtet e këqija për sigurinë e gazetarëve, për kapjen e mediave dhe një klimë e acaruar armiqësie të cilat bëjnë që gazetaria e pavarur në Serbi të përballet me periudhë krize.  Sipas tyre, palët e interesuara vazhdojnë sulmet për të ndjekur penalisht gazetarët dhe derisa të trajtohet kjo dhe të normalizohet diskursi publik në lidhje me gazetarinë kritike, progresi i prekshëm do të mbetet i pakapshëm.

Reagim mbi një episod në programin Pa Gjurmë.

KSHM reagon me shqetësim për një episod të rëndë të ndodhur në emisionin “Pa Gjurmë” në Report TV, ku një nënë që kërkonte fëmijën e saj në lidhje Skype u informua live e bija të cilën ajo shpresonte ta gjente përmes emisionit, kishte vdekur.

Ky rast përbën një shkelje të rëndë të Kodit të Etikës së Gazetarit Shqiptar, përkatësisht Nenit 12, mbi “Raportimin e aksidenteve dhe fatkeqësive” ku shprehimisht thuhet: “Gazetarët duhet të respektojnë dinjitetin e viktimave dhe familjeve të tyre” si dhe “Viktimat apo personat e zhdukur nuk duhen identifikuar nëse të afërmit e tyre nuk janë informuar më parë.

Programet e gjetjes së të humburve janë programe me vlerë të madhe shoqërore, por, kërkojnë që dhe etika e trajtimit të rasteve të jetë në maksimum.

KSHM i bën thirrje televizionit Report TV dhe moderatores, që t’i kërkojnë falje publike nënës së dëmtuar, si dhe gazetarëve të emisionit që të jenë më të përgjegjshëm.

Duke mos qenë rasti i parë kur raportimi i aksidenteve apo fatkeqësive bëhet në mënyrë jo-etike, po publikojmë të plotë nenin 12 më poshtë:

Neni 12. Raportimi i aksidenteve dhe fatkeqësive

Gazetarët duhet të respektojnë dinjitetin e viktimave dhe familjeve të tyre dhe duhet të lejojnë njerëzit të mbajnë zi privatisht duke i raportuar tema të tilla me simpati dhe vetëpërmbajtje.

Në raste aksidentesh dhe fatkeqësish, media duhet të mbajë parasysh që operacionet e shpëtimit për viktimat dhe personat në rrezik kanë përparësi kundrejt të drejtës së publikut për t’u informuar.

Media duhet të mos sensacionalizojë raportimin me foto eksplicite të katastrofave, aksidenteve apo dhunës që mund të fyejnë ndjenjat e të afërmve të të prekurve si dhe ndjeshmërinë e publikut.

Viktimat apo personat e zhdukur nuk duhen identifikuar nëse të afërmit e tyre nuk janë informuar më parë.