DEKLARATË: RAPORTI SHQETËSUES I QEVERISË ME MEDIAT

Këshilli Shqiptar i Mediave po ndjek me shqetësim raportet e Qeverisë me median në situatën e rëndë të krijuar nga pasojat e tërmetit të 26 nëntorit.

Rasti i parë ka të bëjë me një qarkore të dërguar portaleve online ku AKEP shprehet: “kerkojme URGJENTISHT publikimin e informacionit bashkelidhur, sic kerkohet ne shkresen e Ministrise se Mbrojtjes...” “si nje detyrim nga Ligji 45/2019 “Për mbrojtjen civile””.

KShM i kujton qeverisë që kërkesa është e jashtëligjëshme, sepse ky ligj i referohet vetëm TV-ve dhe Radiove, (liçensat e të cilëve i shpërndan qeveria dhe frekuencat ku ato transmetojnë janë pronë e qeverisë), dhe nuk përfshin hapësirën globale, publike, falas të botës online. 

KShM inkurajon portalet të botojnë të gjitha njoftimet që janë në funksion të ndihmesës së gjendjes, por, i kujton qeverisë që NUK mundet me ligjin në fjalë të urdhërojë asnjë portal që ta bëjë këtë aq më tepër përmes AKEP, një agjensi që nuk ka lidhje me ligjin në fjalë.

Rasti i dytë është bllokimi në FB i një editoriali të Gazetës Dita. 

Kritikat ndaj qeverisë nuk mund t'i dalojë askush, aq më tepër nën pretekstin e gjendjes së jashtëzakonshme, sidomos nëse janë të bazuara.

Rasti i tretë ka të bëjë me bllokimin e aksesit në portalin JOQ në Shqipëri, një akt që bëhet në mënyrë të paligjëshme. Qeveria nuk mund të ndalojë qytetarët e as portalet të denoncojnë keq-menaxhimin e situatës (aty ku ka) dhe për më tepër, nuk mund të bllokojë një portal të tërë për një publikim të vetëm. Rasti i JOQ reflekton qartë se çfarë do të ndodhë me mediat në të ardhmen nëse Qeveria kalon ligjin famëkeq të ashtuquajtur “kundër-shpifjes”. Qeveria ka të drejtën të dërgojë për ndjekje penale këdo që ka shkelur ligjet, qoftë dhe në kuadrin e gjendjhes së jashtëzakonshme, por, nuk mundet të mbyllë me anën e AKEP-it dhe instrumenteve të tjerë, pa një vendim gjyqësor, asnjë media.


Mediat, duhet të përmban nga përhapja e lajmeve të rreme. Media ka për detyrë që sidomos në këtë situatë të ruhet nga publikimi i lajmeve të paverifikuara që mund të përhapin panik. Çdo lajm, në këtë periudhë, para se të përcillet si i vërtetë duhet të verifikohet me shumë saktësi. Jo çdo citim, qoftë dhe nga sizmiologë, duhet publikuar, nëse fjalët e thëna përhapin panik.

Gjithashtu, media duhet të evitojë të përdorë gjatë raportimit terminologji bombastike si “frikë”, “tmerr”, “apokaliptik”, etj, terma që nuk shprehin fakte por thjesht opinione të gazetarëve raportues. 

Nga ana tjetër, Qeveria nuk duhet ta përkthejë gjendjen si një arsye për të ushtruar censurë mbi mediat, siç ishte rasti i Gazetës Dita dhe mbyllja e JOQ.

Së pari, Qeveria duhet të bëjë publike se cila është zyra dhe personat përgjegjës që në këtë situatë janë ngarkuar me monitorimin e medias, dhe, kryesorja, Qeveria duhet të bëjë të qartë se cilat janë pikat ku ajo u kërkon mediave të bëjnë kujdes.

Në këtë mënyrë, evitohet që situata e gjendjes së jashtëzakonëshme nuk do të mund të përdoret në mënyrë selektive për të bllokuar shkrime apo goditur media. 

Qeveria po ashtu, nuk mundet të arrestojë qytetarë vetëm se ripublikojnë lajme, siç ishte rasti i vajzës që ka ripublikuar një lajm nga një portal italian mbi depozitat e Porto Romanos. 

Mënyra më e mirë për të qetësuar publikun e përballuar situatën nuk është përmes mbylljes së mediave, por përmes transparencës së vet dhe informimimit serioz, rigoroz e të vazhdueshëm mbi gjendjen, përfshirë dhe atë të depozitave në Porto Romano. 

Por, për sa kohë që Qeveria lejon vetëm kamerat e ERTV të raportojnë mbledhjet e Qeverisë, kjo do të thotë që ajo bllkon aksesin e të tërave mediave në raportimin e saktë e të vërtetë të gjendjes e të situatës. Bllokimi i informacionit dhe zëvendësimi i tij me propagandë nuk ndihmon as në qetësimin e publikut e as në menaxhimin e panikut. Ndaj, faji nuk duhet kërkuar te qytetarët që drejtojnë sytë kudo munden për t'u informuar, për sa kohë qeveria e tyre nuk ua mundëson këtë.


Duke i bërë thirrje dhe një herë mediave të tregojnë seriozitet dhe përmbajtje maksimale në raportimin e lajmeve të paverifikuara, KSHM shpreson që Qeveria shqiptare do të bëjë kujdes në marrëdhëniet me mediat në kuadrin e kësaj gjendjeje të jashtëzakonëshme 

KËshilli Shqiptar i Medias, gazetarët e mediat që ajo përfaqëson, kërkojnë URGJENTISHT që Qeveria të mos kopjojë rastin famëkeq të Erdoganit që e përdori situatën e pas-Grushtit të Shtetit për të sulmuar, arrestuar, mbyllur e goditur mediat kritike; për të mbyllur gojën opinioneve të pavarura; dhe për të instaluar diktaturën e mendimit.

Internationals “kill” Rama’s package of online media in Parliament

* from Aleksandra Bogdani, BIRN

Representatives of the EU, the OSCE, the Council of Europe and the United Nations unanimously criticized the violation of freedom of expression through draft laws on online media control, and called on lawmakers to take a step back.

International institutions invited in the round of consultations on the “anti-defamation package” unanimously on Monday criticized the Rama government’s draft laws on regulating online media at the Law Commission.

Representatives of European Union, OSCE, Council of Europe and United Nations Commissioner for Human Rights voiced concerns over the violation of media freedom in Albania and called on lawmakers to take a step back with the proposed bills.

Scheduled to take place initially at 10am, the meeting with representatives of international organizations was postponed for two and a half hours and started again late, as Socialist MPs were present at Prime Minister Edi Rama’s marathon presentation of which he called “special anti-PKK packages”.

Upon arriving at the chamber, the Law Commission Chairman Ulsi Manja spoke of the drafts as “improved” and “agreed with the vast majority of internationals and especially the OSCE”, a claim that heavily stonewalled with the opinions expressed from representatives of these organizations.

Deputy Head of the EU Delegation to Tirana, Monika Bylaite, said at the beginning of her speech that the Commission had submitted its comments twice in February and June and hinted that not all concerns about freedom of expression were taken into account.

“The Commission proposes less agressive approaches, such as the media self-regulation. European and international standards on freedom of expression are key in this process and I urge the commission to fully take them into account, ”said Bylaite, who added that the EU shares concerns that the increase of AMA’s competences affects freedom of expression.

Irina Radu, head of the OSCE’s Media Office, initially disputed the statements of the majority of the MPs that the drafts had been agreed with the OSCE, adding that despite some improvements there were still concerns.

“Our office in Vienna has helped and hired experts on this legislation at the request of the Albanian prime minister from the beginning, but it is not the same as saying that the OSCE approved these draft laws,” said Radu at the roundtable.

“We are concerned that the AMA is heavily present in the law. We would like the issues to be settled in the court and in no way by AMA. We notice that the fines have been reduced, but they are still disproportionate,” she added.

In a diversive attempt, the legal package rapporteur Klotilda Bushka underestimated the criticism of EU and OSCE representatives in Tirana, claiming that the opinions of the Vienna Office for Media Freedom and the European Commission in Brussels were taken into account.

Klotilda Bushka and Vasilika Hysi, The 2 Albanian co-relators of the socalled "Anti-defamation" package | Photo : BIRN

Bushka and Hysi, the 2 Albanian co-relators of the socalled “Anti-defamation” package | Photo : BIRN

“The last legal opinion from Vienna came in October and all their comments were reflected in the draft prepared on 12 November 2019. I thank the EU and OSCE experts for their expertise,” Bushka said.

“We have a long process, almost a year of consulting so much. It is time to be concrete and start discussing the articles in detail, ”she suggested.

Along the same lines, co-rapporteur Vasilika Hysi asked for concrete opinions from representatives of the Council of Europe on how hate speech, child protection, xenophobia or homophobia can be restricted – which according to her are commonly found in portals.

Vice/Chairman of the EU Delegation in Tirana, Monika Bylaite and the Expert of te Council of Europe, Dierde Kevin - Photo - BIRN

Vice/Chairman of the EU Delegation in Tirana, Monika Bylaite and the Expert of te Council of Europe, Dierde Kevin – Photo – BIRN

But Council of Europe expert Deirdre Kevin attacked the essence of the purpose of the bills, not considering the article-by-article discussion to be useful. In an exhaustive analysis, Kevin said the government’s draft laws run counter to a series of Council of Europe recommendations and resolutions promoting self-regulation in the media.

“Looking at both versions, the purpose of these amendments is almost the same, despite minor changes referred to by the OSCE. So we can briefly discuss changes to the essence and purpose of the law, which puts online publications in a statutory regulation regime that is considered normal for audiovisual media and licensed entities only,” said Deirdre Kevin, considering the government’s proposal unusual.

“… the essence of the purpose of the law is again problematic and does not meet the standards of freedom of expression,” she said, stressing that the standard is self-regulation and addressing complaints through the media council.

The Council of Europe expert also dismissed the government’s claims that the bills address disinformation and hate speech, adding that they are more focused on defamation claims.”

In the multitude of issues that make this process complex, it is difficult to imagine how the Regulatory Authority could respond within 72 hours to any particular complaint because the court notes that there are different levels of protection for people and politicians are less protected against criticism. There are also demands to separate facts from judgments and opinions, ”she stressed.

Kevin asked if the bill also included newspaper websites, and following the “No” response from reporters, deepened her criticism on the grounds that the draft was both discriminatory and unfair.

In the face of the mishmash created by the version changes, expert Kevin’s only suggestion to lawmakers was to “take a step back and consider restarting work, as this kind of regulation is not in line with Council of Europe standards and any European practices that can be identified ”.

Even UN representative Fjoralba Shkodra, who read a comment prepared by the Commissioner for Human Rights, did not spare criticism of the draft laws.

“The fines are very high and this measure could lead in the opposite direction, to silence journalists and investigative media,” Shkodra told the Commission.“

The issue of rights must be resolved under the jurisdiction of the courts. The issue of fake news and disinformation needs to be resolved in promoting and strengthening the quality of the media and not by banning freedom of expression, ”she added.

In addition to unspared criticism, discussions at the Law Commission highlighted also some paradoxes. AMA Chairman Gentian Sala noted contradictions between the statements of international organizations, also adding that the AMA Board had made its position public. In a November 18 statement, most bodily members opposed changes to the AMA organic law.

Parliamentary Comission of Laws and Human Rights | Foto - BIRN

Parliamentary Comission of Laws and Human Rights | Photo – BIRN

While the head of the Law Commission, Ulsi Manja, considered the criticisms as “different points of view” and he also called on AMA Chairman and international organizations, to submit the comments on the legal changes in writing.

Deputy Head of the EU Delegation, Monika Bylaite, once again reinforced the approach taken by the four organizations present at the roundtable.

“The four organizations here said the same thing, that the approach should be easier. We are for a self-regulatory approach, ”Bylaite said.

MP Ralf Gjoni who asked for a speech on behalf of the opposition, asked if the bill also regulates ERTV, the prime minister’s own straming tv on Facebook, and, while expressing his support for the regulation, criticized the fact that such an initiative comes to Parliament from Prime Minister Rama.

“The owner of ERTV and the owner of the Socialist Party brings legal initiative to the media in Parliament. While MPs are given this spoon-filled mess by the Council of Ministers or the Prime Minister and they are told to vote it, ”Gjoni said, adding that the bills should not be voted without 100% agreement with the internationals.

* This English version is a rough translation from the Albanian version

Copyright: Reporter.al

Deklaratë kundër versionit të tretë të “paketës anti-shpifje”

Organizatat e shoqërisë civile i bëjnë thirrje qeverisë të tërheqë dy projektligjet që i janë propozuar Kuvendit, të prezantuara publikisht si Paketa Antishpifje. Gjithashtu i bëjmë thirrje Kuvendit të Shqipërisë që, në rast se qeveria nuk i tërheq këto projektligje, t’i rrëzojë ato menjëherë.

Rëndësia që ka liria e shprehjes në një shoqëri demokratike reflektohet në mbrojtjen e gjerë që i jepet asaj në legjislacionin ndërkombëtar, në nivel global dhe rajonal, përfshi këtu nenin 19 të Deklaratës Universale të të Drejtave të Njeriut, nenin 19 të Paktit Ndërkombëtar për të Drejtat Civile dhe Politike, nenin 19 të Konvetës Amerikane për të Drejtat e Njeriut, nenin 10 të Konventës Evropiane të të Drejtave të Njeriut, etj.

Amendamenti i parë në Kushtetutën e Shteteve të Bashkuara, i miratuar rreth 230 vite më parë (në 15 Dhjetor të vitit 1791) ndalon qeverinë të bëjë ligje që rregullojnë krijimin e feve, ndalojnë ushtrimin e lirisë fetare, që kufizojnë lirinë e shprehjes, lirinë e shtypit, të drejtën për të mbledhur paqësisht si dhe të drejtën e peticionit ndaj qeverisë për të kërkuar kompensim.

Organizatat vërejnë se dy projektligjet pjesë e paketës antishpifje, i akordojnë AMAs dhe AKEP-it, kompetenca gati gjyqësore, me natyrë sanksionuesendaj operatorëve mediatikë, ndërkohë që këto organe, edhe pse të pavarura sipas ligjit nuk ofrojnë garanci funksionale për të qenëefektivisht të pavarura, sikurse janë organet e pushtetit gjyqësor.

Shqipëria ka mjaftueshëm ligje që rregullojnë çështjet kur media shkel të drejtat e të tjerëve dhe çdo ndërhyrje tjetër, si dhe në këtë drejtim ka patur disa precedentë të gjykuar në sistemin tonë gjyqësor.

Nevoja për të patur vetërregullim të medias dhe JO rregullim ligjor të saj, merr rëndësi të veçantë në ato shtete me demokraci në tranzicion, sikurse është vendi ynë, ku shpesh mediat janë të lidhura me interesat e njohura të biznesit, të partive politike. Vetërregullimi është kombinim i standarteve që përcakton kodet e duhura të sjelljes për median, të cilat janë të nevojshme për të mbështetur lirinë e shprehjes dhe për të mundësuar që kjo sjellje të monitorohet dhe të mbahet e përgjegjshme. Vetërregullimi ruan pavarësinë e mediave dhe e mbron atë nga ndërhyrjet partizane të qeverisë.

Organizatat i bëjnë thirrje organizatave ndërkombëtare (të tilla si OSBE, BE apo Këshilli i Europës), prezenca e të cilave kontribuon në vendin tonë për sundimin e shtetit të së drejtës dhe të drejtave të njeriut, të shprehen qartë dhe publikisht mbi projektligjet në fjalë, si masa në dhunim të lirisë së shprehjes.

Lista e organizatave firmëtare:

Lista e organizatave

BIRN Albania

Civil Rights Defenders

Citizens Channel

Faktoje

Instituti Shqiptar i Medias

Instituti Shqiptar i Shkencave

Këshilli Shqiptar i Medias

Komiteti shqiptar i Helsinkit

Lidhja e Gazetarëve të Shqipërisë

Qendra Res Publica

Qendra Shqiptare MediaLook

Qendra Shqiptare për Gazetari Cilësore

Shoqata e Gazetarëve Profesionistë të Shqipërisë

Unioni i Gazetarëve Shqiptarë

Statement on the Draft Law on Media

The Civil Society Organizations call upon the government of Albania to withdraw the two draft laws proposed to Parliament and showcased in public as the “Anti-Defamation Package”. We also call upon the Parliament of Albania that, in case that the government doesn’t withdraw the bills, to dismiss themwithout delays.

The importance that the freedom of expression has in a democratic society is reflected by the ample protection given to it in international law, both at global and in regional level, including in Article 19 of the The Universal Declaration of Human Rights, on the article 19 of the International Covenant of Civil and Political Rights, the article 19 of the American Convention on Human Rights and as well, the article 10 of the European Convention on Human rights.

The First Amendment of the United States Constitution, approved about 230 years ago (in 14 December 1791) prevents the government from making laws which regulate an establishment of religion, prohibit the free exercise of religion, or abridge the freedom of speech, the freedom of the press, the right to peaceably assemble, or the right to petition the government for redress of grievances.

Signatory organizations note that the two draft-laws of the anti-defamation package provide for the Albanian Media Authority and Albanian Communication and Postal Authority, quasi-tribunal competences, of sanctioning nature against media outlets, while these bodies, although independent by definition in the law, provide no functional guarantees to operate independently in practice, as should are the courts.

Albania has enough laws to regulate cases when media violate the rights of others and in this context there are precedents judged in our courts.

The need to have self-regulation of the media and NO legal regulation of it, is a matter of special importance in countries in transition to democracy, as it is our country, where often media is connected with known interests of the businesses or political parties. Self-regulation is the combination of standards imposed by ethical codes of conduct for the media, which are necessary to support freedom of expression and to enable that this conduct is monitored and held accountable. Self-regulation preserves the independence of the media and protects it from the partisan interventions of the government.

The signatories call upon international bodies, (such as OSCE, EU or Council of Europe), which presence in Albania contributes to the rule of law and human rights, to take a clear and public stance regarding these two draft laws, as initiatives that violate freedom of expression.

List of signatories:

BIRN Albania

Civil Rights Defenders

Citizens Channel

Faktoje

Instituti Shqiptari Medias

InstitutiShqiptariShkencave

Këshilli Shqiptar i Medias

Komiteti shqiptar i Helsinkit

Lidhja e Gazetarëve të Shqipërisë

Qendra Res Publica

Qendra Shqiptare MediaLook

Qendra Shqiptare për Gazetari Cilësore

Shoqata e Gazetarëve Profesionistë të Shqipërisë

Unioni i Gazetarëve Shqiptarë