KSHM mori pjesë në diskutimin mbi qëndrushmërinë e shërbimit nukjevetëm.al

Këtë të enjte Këshilli i Medias u ftua të merrte pjesë në tryezën e rrumbullakët e organizuar nga Fondacioni Together Albania  me mbështetjen e Ambasadës së Mbretërisë së Bashkuar. Në tryezën e zhvilluar u diskutua mbi veprimet e mundshme të qëndrueshmërisë për platformën eCounselling www.nukjevetem.al si ofruesi i platformës së parë në internet për shëndetit mendor në Shqipëri, e themeluar në vitin 2015, e cila ka siguruar gjithnjë e më shumë mbështetje të shëndetit mendor për mijëra të rinj dhe të rritur shqiptarë.

Platforma ka ardhur duke iu përshtatur kërkesës në rritje, në përgjigje të plotësimit të nevojave për mbështetje të përdoruesve të saj. Një element kryesor për suksesin e këtij modeli është disponueshmëria e shërbimeve që mbështesin individë të prekur, veçanërisht ata që përballen me shumë pengesa në shërbimet e mbështetjes së shëndetit mendor. Ky ishte rasti gjatë vitit të kaluar i dominuar nga pandemia Covid-19 kur kërkesat për mbështetje të shëndetit mendor në www.nukjevetem.al arritën kulmin.

https://www.nukjevetem.al/

Qëllimi i takimit ishte prezantimi i shkurtër i veprimtarisë dhe gjetjeve të platformës, duke u përqendruar në periudhën pandemike Covid-19. Pjesëmarrësit paraqitën shkurtimisht çështje për përfitimet e platformës për përfituesit (të rinjtë, të rriturit, prindërit dhe grupet e tjera të prekshme) si dhe palët e interesuara të qeverisë dhe shoqërisë civile, duke paraqitur perspektiva të ndryshme se pse dhe si është www.nukjevetem.al e dobishme dhe relevante.

Më tej, kjo tryezë e rrumbullakët qe një mundësi e shkëlqyer për të filluar procesin e nxitjes së marrëdhënieve të reja midis platformës dhe aktorëve përkatës, duke diskutuar mundësinë e partneriteteve në të ardhmen dhe zhvillimin e një vizioni të përbashkët për rolet dhe përgjegjësitë e ofrimit të shërbimit të shëndetit mendor për të rinjtë shqiptarë.

 

KSHM/ Studim për standartet dhe cilësinë e informimit të qytetarëve në Shqipëri në periudhën COVID-19

Gazetarët shqiptarë gjatë periudhës së shpallur nga qeveria shqiptare nga 9 marsi deri me 31 maj 2020, përveç rreziqeve për jetën dhe vështirësive ekonomike u përballën me vështirësi që ndikuan në cilësinë, paanshmërinë dhe saktësinë e raportimit.

Studimi i organizuar nga Këshilli Shqiptar i Medias në bashkëpunim me Fondacionin Konrad Adenauer, kishte si objekt të monitoronte dhe analizonte cilësinë dhe standardet e informimit të mediave shqiptare përgjatë periudhës së pandemisë COVID-19. Mediat e zgjedhura për monitorim ishin kanalet kombëtare dhe kanalet kryesore me informacion të pandërprerë si dhe disa nga portalet kryesore. Pikërisht këto media  mbajtën edhe peshën kryesore të informimit të publikut gjatë pandemisë së koronavirusit.

U mblodhën të dhëna që na bënë të mundur të verifikonin kapacitetin e saj për të prodhuar në kohën e COVID-19 përmbajtje të ndryshme nga ato që prodhojnë burimet zyrtare si insitucionet qeveritare dhe publike, aftësinë për t’i verifikuar burimet zyrtare dhe ballafaqimin e tyre me burime alternative, saktësinë e informacionit të prodhuar nga kanalet televizive, pavarësinë ose varësinë e këtyre mediave nga politika, etj.

Nga të dhënat e mbledhura janë analizuar  gjithashtu edhe dy dukuri shumë të diskutuara për median shqiptare (të pranishme edhe para pandemisë).

E para, problemi i shndërrimit të mediave shqiptare në riprodhuese të përmbajtjeve të emetuara nga zyrat e PR-it të kryeministrit, të partive politike dhe institucioneve.

Nga ana tjetër, përmes të dhënave të nxjerra nga monitorimi krijohet edhe një përceptim për marrëdhënien e mediave tradicionale apo të reja me mediat sociale, marrëdhënie që e ka transformuar totalisht marrëdhënien e qytetarit modern me median.

Problemi ishte të dalloje dukuritë normale mediatike në një gjendje anormale, pra dukuritë mediatike universalisht të shfaqura në të gjitha sistemet demokratike gjatë pandemisë, nga dukuritë specifikisht shqiptare, domethënë përpjekjet që u bënë në sistemet demokratike hibride për t’i përdorur sistemet mediatike në funksion të kontrollit të informacionit nga ana e qeverive dhe në rastet më ekstreme të përdorimit të mediave për manipulimin e opinionit publik.

Lajmi si gjini informative qëndron në disa themele si paanshmëria, saktësia, ndershmëria. Pikërisht këto standarte të gazetarisë u goditën rëndë gjatë pandemisë së COVID-19. Për të lexuar studimin e plotë kliko Raport studimor Mediat dhe informimi i qytetarëve në kohën e koronavirusit.

*Studim për standartet dhe cilësinë e informimit të qytetarëve në Shqipëri në periudhën 9 mars – 31 Maj 2020, nga kanalet televizive të vendit dhe portalet kryesore shqiptare në Web realizuar nga Këshilli Shqiptar i Medias, në bashkëpunim me Fondacionin Konrad Adenauer, Shqipëri.

Drejtues shkencorë dhe hartues të raportit përfundimtar: Prof. Assoc. Dr. Mark Marku Prof. Dr. Akademik Artan Fuga

Grupi i monitorimit: Lorena Memo, Klaudia Muçollari, Enxhi Sula

Albanian Media Council equips media members of the Alliance for Ethical Media with masks and disinfectants

The COVID-19 pandemic has affected many sectors where one of the hardest hit is the media.

From the distribution of masks and disinfectants to Ora News

Journalists are at risk of being infected with COVID-19 from exposure during their daily work.

Thanks to a gift fund from the European Center for Press and Media Freedom, the Albanian Media Council began distributing masks and disinfectants to journalists during the first week of December.

From the distribution of masks and disinfectants to the editorial office of Politiko.al

The partner media and member media of the Ethical Media Alliance were beneficiaries , such as Citizens-channel.com, Gazeta Dita, Droni.al, Dosja.al, Exit.al, Faktoje.al, Gazeta Shqip, Lapsi.al, Mapo.al, Opinion.al, Ora News, Ora Tv, Politiko.al, Birn, Syri.net, Noa.al, 27.al, TVT, Tpz.al.