DEKLARATË PËR MEDIAT

Të enjten, më 21.05.2020, Kuvendi miratoi projekt-rezolutën për vlerësimin e veprimtarisë vjetore të Komisionerit për të Drejtën e Informimit, me note maksimale.

Shprehim shqetësimin tonë, se ky vlerësim kaloi pa debat efektiv në Komisionin e Çështjeve Ligjore (si autor i projekt rezolutës), pa u ftuar media, gazetarë, aktivistë dhe organizatat e shoqërisë civile, aktorët më të interesuar dhe më të prekur nga mungesa e transparencës së institucioneve publike.

E drejta për informim është një e drejtë Kushtetuese, nga ku nis mbrojtja e të gjitha të drejtave të tjera Kushtetuese. Pa informacion nuk ka transparencë dhe pa transparencë nuk ka llogaridhënie.

Zyra e Komisionerit ka rol kyç për të trajtuar ankesat kundër institucioneve shtetërore, të cilët nuk japin informacion publik dhe nuk bëjnë transparente punën e tyre. Ne, aktorët më aktivë në kërkim të transparencës, shprehim shqetësimin tonë për sjelljen e Kuvendit që e trajton rregullisht këtë çështje si të jetë rutinë dhe e dorës së fundit.

Shprehim keqardhje që Komisioni për Çështjet Ligjore dhe të Drejtat e Njeriut, edhe këtë vit nuk mori masa siç vepron për çështje me rëndësi, për të siguruar pjesëmarrje të shoqërisë civile dhe gazetarëve, që disponojnë fakte dhe analiza studimore lidhur me zbatimin e ligjit për të drejtën e informimit.  Shoqëria civile dhe gazetarët janë një zë serioz oponence që ndihmon deputetët të reflektojnë mbi gjendjen reale dhe për të adresuar shqetësimin e vërtetë të subjekteve.

Shprehim zemërim, kur shohim se si deputetët e Kuvendit injorojnë debatin si me publikun e interesuar edhe mes tyre, të cilët e kanë kufizuar misionin e deputetit në funksionin e një Noteri Publik, që certifikon çdo akt që i paraqitet mbi tavolinë.

Shprehim indinjatën tonë që i vetmi deputet, i cili kërkoi të ngrinte pyetje thelbësore për këtë çështje me rëndësi kushtetuese, kërkohet të procedohet me masë disiplinore për faktin se i ndërpreu fjalën Komisionerit. Po i njëjti Kuvend, i painteresuar për vlerën e procedurave parlamentare të konsultimit publik, i painteresuar për debat real, shfaq papritur interes të lartë për shkelje të procedurave parlamentare nga i vetmi deputet, Z. Ralf Gjoni, i cili,  në rrethana të injorimit të shoqërisë civile dhe debatit të shëndoshë demokratik, ngriti zërin lidhur me:

  1. Raportet e organizatave të shoqërisë civile që dëshmojnë për regres të transparencës së organeve publike, duke nxjerrë në pah probleme serioze edhe në punën e Komisionerit, ndryshe nga sa raporton kjo zyrë;
  2. Një numër të lartë të padive në gjykatën administrative, të ngritur nga gazetarët dhe aktivistët, përfshirë edhe ata për mbrojtjen e teatrit, kundër institucioneve jotransparente dhe vetë Komisionerit;
  3. Një protestë (e para e këtij lloji) para zyrës së Komisionerit, nga aktivistët për mbrojtjen e teatrit.

Me këtë Deklaratë i bëjmë thirrje Kuvendit dhe faktorit ndërkombëtar, të kthejnë kokën nga zëri alternativ i shoqërisë civile për të vlerësuar çështje të rëndësishme dhe të mos marrin për bazë vetëm burimet vetëvlerësuese të zyrave të shtetit si Komisioneri për të Drejtën e Informimit apo Shërbimi i Monitorimit të Institucioneve të Pavarura në Kuvend, që janë potencialisht të kompromentuara dhe rrjedhin nga procese jo transparente dhe në shkelje të procedurave e parimeve të një shteti demokratik.

 

RES PUBLICA

CIVIL RIGHT DEFENDERS

ALEANCA PËR MBROJTJEN E TEATRIT

NISMA THURJE

KËSHILLI SHQIPTAR I MEDIAS

BIRN

QENDRA FAKTOJE

ECOALBANIA

CITIZENS CHANEL

SHOQATA E ORNITOLOGËVE SHQIPTARË “AOS”

ECO PARTNERS

GRUPI ATA

LINDITA CELA, gazetare OCCRP

OLA MITRE, gazetare

ARTAN RAMA, gazetar

 

 

 

 

 

Deklaratë e “Aleancës kundër urrejtjes”

“Aleanca kundër urrejtjes”e përbërë nga Avokati i Popullit, Komisioneri për mbrojtjen nga Diskriminimi, Autoriteti i Mediave Audiovizive dhe Shoqatës “Këshilli Shqiptar i Medias” ,  shpreh shqetësimin e saj lidhur me përdorimin e një gjuhe urrejtjeje nga disa përfaqësues të rëndësishëm të grupimeve politike, të cilët kanë etiketuar me fyerje dhe stigmë grupe të caktuara, sidomos nga komuniteti LGBTI, për të luftuar disa veprime të institucioneve të ndryshme gjatë përkujtimit të Ditës Ndërkombëtare kundër Homofobisë dhe Transfobisë.

Është totalisht e dënueshme dhe e patolerueshme që të flitet apo të shkruhet në rrjetet sociale apo në media duke përçuar këtë frymë të dhunshme e cila nuk i përket fare komunikimit apo respektimit të të drejtave të njeriut.

Gjuha e urrejtjes krijon një mjedis ku mund të ndodhë dhuna e vërtetë.

“Aleanca kundër urrejtjes” ka bindjen se nuk mund të pretendosh se je në mbrojtje të një kauze të caktuar duke qenë vetë një shkelës I të drejtave të një grupimi tjetër dhe që shpërndan frymën e konfliktit apo shkeljes së të drejtave të të tjerëve.

“Aleanca kundër urrejtjes” e përbërë nga  institucionet kryesore në mbrojtjen dhe promovimin e të drejtave themelore të njeriut, vlerëson rëndësinë e kundërshtimit të gjuhës së urrejtjes për një shoqëri tolerante dhe demokratike, ku njerëzit gëzojnë të drejta të barabarta pavarësisht cilit grupimi shoqëror I përkasin.

“Aleanca kundër urrejtjes” është e vetëdijshme se vetëm me qëndrime të bashkërenduara nga të gjithë mbrojtësit e të drejtave të njeriut në shoqërinë tonë, mund ti jepet fund gjuhës së urrejtjes dhe pandëshkueshmërisë së cilitdo që përdor atë në foltoret e institucioneve, televizione, apo mediat sociale.

“Aleanca kundër urrejtjes” do të vijojë përpjekjet e saj për rritjen e vetëdijes, informimin dhe kontribuimin në dialogun, veçanërisht midis të rinjve, për luftën ndaj gjuhën e urrejtjes, dhe krijimin e urave të dialogut dhe bashkëveprimit me shoqërinë civile dhe organet publike, mbi pasojat e gjuhës së urrejtjes në shoqërinë shqiptare, ndikimin e saj në zhvillimin demokratik të vendit dhe reduktimin e këtij fenomeni në shoqërinë shqiptare.

Another reporter attacked by police on May 17-th

 5 AMC has gathered evidence that the reporter of ORA NEWS, Elio Laze, was attacked physically by the Albanian Police on May 17th, on the “Dëshmorët e Kombit” Boulevard, while reporting live on TV the demolition of the National Theatre.

During the incident the Police hit Mr. Laze with rubber sticks and pepper spray, without an apparent reason. Mr. Laze is an investigative journalist who also does live reporting for ORA NEWS during such events.

The journalist is still suffering physical trauma by the attack.

For the second time this week AMC would like to publicly appeal to the Minister of Interior that the attack on journalists while on duty in a constitutional crime not against an individual but against the freedom of information.

The attack can be partially seen in the video below.

PROTEST NOTE about the violence and arrest of the journalist Alfred Lela by Albanian Police

The Albanian Media Council strongly protests against the illegal detention and disproportionate violence against journalist Alfred Lela by police forces on “Dëshmorët e Kombit” Boulevard on May 17.

Mr. Lela was present at the scene as a journalist, following the developments of the demolition of the National Theater building. At 8:00 AM Mr. Alfred Lela was forcibly taken down, handcuffed as a terrorist, beaten and insulted by a group of police officers, one of whom was a civilian while some of the uniformed men were without identification numbers. The incident happened when Mr. Lela tried peacefully to mediate for the violent treatment of a lady by a group of 3 police officers. Mr Lela was kept for over 2 hours in the Police Station No- 1 of Tirana.

As seen from the video footage, at no point did Mr. Lela show any signs of physical or verbal aggression of any kind of violent attitude against the police.

In the words of Mr. Lela:

“Since i was arrested until the Police Station I was hit frequently in the head accompanied with verbal offenses. (…) My cuffs were too tight. I started to complain, laid down, face to the concrete, somebody’s knee on my neck and a hand hitting me in the head. (…) They kept me (offsite) until they could find a car to escort me. They hit me again and workers of the municipality (on the demolition site) offended me in length. (…) Before starting the car 2 other policemen were ordered via radio to play ignorant they were arresting a journalist, asked me about the name. I didn’t reply. (…)  While we reached the Police station the 2 police were ordered via radio: “don’t let him use the phone”. In the car one of the policemen tried to release my handcuffs noticing that my wrists were swollen. He couldn’t because the key didn’t work.

Mr Lela, is a journalist, the Editor of Politiko.al, Board member of the Albanian Media Council as well as a television personality. The detention and the violence against him it is another example of the aggressive approach and the disproportionate violence of the State Police against journalists, a mirror of the aggressive campaign that the Government itself has adopted towards media and freedom of expression.

We ask The State Police to apologize publicly about this case and in the future educate its troops that the media has the constitutional right to be at the scene to inform the public, and the arrest, detention and escort of journalists who are doing their job is unconstitutional and a direct violation against freedom of expression.

Deklaratë e përbashkët: Dënojmë shembjen e Teatrit, dhunën policore ndaj aktivistëve, qytetarëve dhe gazetarëve.

Dënojmë shembjen e Teatrit, dhunën policore ndaj aktivistëve, qytetarëve dhe gazetarëve.


Teatri është të gjithë ne, ne jemi teatri!


Me pamje të trishta si ato të prishjes së Teatrit Kombëtar, simbol jo vetëm i identitetit të përbashkët kulturor dhe historisë së vendit, por edhe i rezistencës demokratike në vend dhe aktivizmit qytetar, shprehim keqardhjen dhe shqetësimin tonë për situatën në të cilën ndodhet sot vendi.

Ne, organizatat e poshtë shënuara, e gjejmë veten në një pozicion të vështirë dhe të kërcënuar nga dhuna dhe represioni i vazhdueshëm shtetëror. Ky represion ditët e fundit është manifestuar me gjobitjen dhe arrestimin e gazetarëve, kërcënimet ndaj medias së lirë, shtypjen e çdo forme të rezistencës qytetare, pa marrë asnjëherë në konsideratë dialogun. Masa anti-demokratike vazhdojnë të ndërmerren nga qeveria dhe institucionet publike, në një vend pa opozitë reale dhe pa sistem gjyqësor funksional dhe pa Gjykatë Kushtetuese.

Prej vitesh tashmë kemi sinjalizuar raste flagrante dhe të paprecedenta të shkeljes së të drejtave të njeriut si dhe iniciativa e paketa ligjore anti-demokratike, për të cilat asnjëherë shoqëria e vërtetë civile dhe qytetarët nuk janë ftuar në tryeza konsultimi.

Demokracia dhe parimet themelore të të drejtave të njeriut kurrë nuk kanë qenë më në rrezik se sot, e bashkë me to roli ynë si shoqëri civile dhe ekzistenca jonë në vitet në vijim.

Duke ju frikësuar skenarëve të paralajmëruar shpesh-herë dhe përshkallëzimit të mëtejshëm të tendencave autoritare në Shqipëri, u bëjmë thirrje institucioneve vendase dhe ndërkombëtare, organizatave partnere, përfaqësive diplomatike të huaja në Shqipëri dhe organizimeve civile e qytetare, të rikthejnë vëmendjen te vlerat e humbura demokratike të Shqipërisë, e të ndërgjegjësohen duke reaguar për shkeljet flagrante të tyre.

Sot Teatri nuk ekziston më si godinë, por ekziston ende si frymë, e këtë frymë duhet ta mbajmë gjallë me çdo kusht përtej çdo kaste autoritare qeverisëse.

Shkatërrimi nuk është rreziku më i madh në këto momente, por shtypja e mendimit të lirë dhe rezistencës civile, që po vendos një precedent të rrezikshëm në vendin tonë.

Teatri është të gjithë ne, ne jemi teatri!

Organizatat firmëtare (rend alfabetik):

Albanian Disability Rights Foundation
Aleanca LGBT
Citizens Channel
Civil Rights Defenders
Eko Albania
Exit News
Grupi ATA
Instituti për Demokraci dhe Ndërmjetësim
Këshilli Shqiptar i Medias
Lëvizja Rinore Egjyptiane dhe Rome
Open Mind Spectrum Albania (OMSA)
Pro-LGBT
Qendra për Nisma Ligjore dhe Qytetare
Qendra Treja
ResPublica
Tirana Legal Aid Society - TLAS

NOTË PROTESTE ndaj dhunës policore ndaj gazetarit Alfred Lela

(e përditësuar më 18 maj)

Këshilli Shqiptar i Medias proteston me forcë për ndalimin e paligjshëm dhe dhunën shproporcionale ndaj gazetarit Alfred Lela nga forcat policore në Bulevardin Dëshmorët e Kombit  në datën 17 maj.

I gjendur në vendngjarje si gazetar, ndërsa ndiqte zhvillimet e prishjes së godinës së Teatrit Kombëtar. në orën 8:00 AM z. Alfred Lela u tërhoq me dhunë, u prangos si terrorist, u godit dhe u fye nga një grup policësh, një prej të cilëve civil ndërsa disa prej të cilëve ishin pa numra identifikues. Ngjarja ndodhi kur në mënyrë paqësore z. Lela u përpoq të ndërmjetësonte për mos-dhunimin e një zonje nga një grup prej 3 policesh.

Siç u pa nga pamjet filmike, z. Lela në asnjë moment nuk ka treguar asnjë shenjë agresiviteti, dhune apo agresioni të çfarëdo forme ndja formcave të policisë.

Në fjalët e vetë z. Lela:

Nga biçikleta e braktisur deri në Komisariat kam ngrënë një batare shkelmash dhe goditjesh në kokë, shoqëruar me të shara. (…) Prangat nuk kishin harruar të m’i shtrëngonin mirë. Fillova të ankohesha madje, ashtu i shtrirë siç isha, me fytyrë në asfalt, me një gju në qafë dhe një dorë që më godiste kokën. (…) Për disa minuta më mbajtën aty (te zona e shembjes së Teatrit) sepse nuk po gjenin makinë për të më shoqëruar. Më goditën edhe njëherë kur disa punëtorë jelekëverdhë të Bashkisë më shanë mbarë e mbrapsht. (…) Radio e njërit prej tyre mori shenjë se ‘makina ime e burgut’ ishte gati. (…) Para se të niseshin, dy policë të tjerë, të udhëzuar në radio, për të luajtur deri në fund rolin e padijenisë se po prangosnin një gazetar, u afruan duke më pyetur për emrin. (…) Polici kokërruar kërkoi të më lironte prangat duke parë bymimin e kyçeve. U mundua, por çelësi nuk i hapte. Kur iu afruam Komisariatit erdhi një urdhër në radio. ‘Mos e lejo të përdorë celularin!’”

Ndalimi, goditja, fyerjet, prangosja dhe shoqërimi i përdhunshëm i z. Lela, gazetar, Drejtor i Politiko.al, anëtar i bordit të Këshillit Shqiptar të Medias dhe njëkohësisht një figurë e njohur televizive, është një tjetër shembull i qasjes agresive dhe dhunës shproporcionale të Policisë së Shtetit ndaj  gazetarëve, pjesë e frymës që vetë Qeveria ka adoptuar ndaj gazetarëve e lirisë së shprehjes.

Policia Shtetit do duhet të kërkojë ndjesë publike për këtë rast dhe në të ardhmen të edukojë trupat e veta që media ka të drejtën kushtetuese të jetë në vend ngjarje për të informuar publikun dhe arrestimi, ndalimi e shoqërimi i gazetarëve që po bëjnë punën e tyre është antikushtetues dhe dhunë e drejtpërdrejtë mbi lirinë e shprehjes.

Statement: Government should withdraw from closing RTV ORA!

The Albanian Media Council reacts with great concern to the unprecedented act where a state health inspectorate undertakes the act of closing a media outlet, specifically the action by the Institute of Public Health to close Radio-Television Ora through an administrative measure.

The right to information and expression is guaranteed in the Constitution and cannot be blocked by administrative decisions, much less by the State Health Inspectorate.

The non-proportional nature not only of the measure for closing the activity, but also of the previous measures against this Television with very large fines (1 million ALL) in a time of economic difficulty for journalism proves that this action is a direct attack of the Government on media freedom and of free speech.

The Albanian Media Council calls on the Albanian Government to withdraw its measures and apologize publicly for this pure act of violence against an entire media outlet.

The Albanian Media Council calls on the Embassies of the EU and US countries, the OSCE Representative Office, the Council of Europe and the UN to respond in support of one of the most essential values ​​of the European family where Albania seeks to be part of, such as freedom of the media and free speech.

The Albanian Media Council calls on Albanian journalists and media to show solidarity with their colleagues on Ora Television. An attack on a media outlet is not just an attack on a group of journalists working there, but an attack on journalism.

Albanian Media Council

Deklaratë: Qeveria të tërhiqet nga mbyllja e RTV ORA!

Këshilli Shqiptar i Medias reagon me shqetësim të madh ndaj aktit të paprecendent ku një inspektorat shtetëror shëndeti ndërmerr aktin e mbylljes së një medieje, konkrektisht veprimi nga ana e Institutit të Shëndetit Publik për të mbyllur Radio-Televizionin Ora me anë të një mase administrative.

E drejta e informimit dhe e shprehjes është e garantuar në Kushtetutë dhe nuk mund të bllokohet me vendime administrative, aq më tepër të Inspektoriatit Shtetëror të Shëndetit.

Natyra joproprocionale jo vetëm e masës për mbyllje aktiviteti, por dhe e masave të mëparshme ndaj këtij Televizioni me gjoba shumë të mëdha (1 milionë lekë) në një kohë vështirësie ekonomike për gazetarinë dëshmon se ky veprim është sulm direkt i Qeverisë ndaj lirisë së medias dhe të fjalës së lirë.

Këshilli Shqiptar i Medias i bën thirrje Qeverisë Shqiptare të tërheqë masat dhe të kërkojë falje publike për këtë akt të pastër dhune ndaj një medieje të tërë.

Këshilli Shqiptar i Medias u bën thirrje Ambasadave të vendeve të BE dhe të ShBA, përfaqësive të OSBE-së, Këshillit të Europës dhe UN-it që të reagojnë në ndihmë të një prej vlerave më thelbësore të familjes Europiane ku Shqipëria kërkon të bëjë pjesë, siç është liria e medias dhe e fjalës së lirë.

Këshilli Shqiptar i Medias i bën thirrje gazetarëve e medieve shqiptare të solidarizohen me kolegët e tyre të Televizionit Ora. Sulmi kundër një medieje nuk ëshët sulm thjesht ndaj një grupi gazetarësh që punojnë aty, por është sulm kundër gazetarisë.

Këshilli Shqiptar i Medias

EWB/ Media freedom shrinks in Southeast Europe due to COVID-19 crisis

The Center for the Study of Democracy, Bulgaria, in co-operation with Konrad Adenauer Stiftung, organized a panel discussion yesterday on the space occupied by media freedom in Southeast Europe during the COVID-19 pandemic.
This panel concluded that excessive government control, the slide of democracy based on the pre-existing trend of media capture and the tightening of the space for media freedom, are similar consequences when it comes to the imposed COVID-19 measures throughout Southeast Europe. (Click here to read full article.)

The panel consisted of Zef Preci, Executive Director, Albanian Center for Economic Research (ACER) from Tirana, Irina Nedeva, President of the Association of European Journalists (AEJ) from Bulgaria, Ruslan Stefanov, Program Director of Centre for Study of Democracy, Elena Calistru, Director and Founder of Funky Citizens from Romania and Igor Novakovic, Research Director, International and Security Affairs Centre (ISAC) from Serbia.

Media, Newspapers; Photo: Pixabay

Ruslan Stefanov, Program Director of Centre for Study of Democracy pointed that  disturbing trends could be observed during pandemics, adding that in addition to the deteriorating economic situation of the media, the internal tendencies of the authorities could also be observed.

„First is the return of the global power politics and fight for hearts and minds, especially in SEE“, he said.

Zef Preci, Executive Director, Albanian Center for Economic Research (ACER) from Tirana said that at the time of the pandemic COVID-19 media did not have the means to monitor and verify the information released by the government and the role of the media was to clarify the information, not to provide information. new.

„The anti-defamation package was adopted by the Parliament, although all international bodies expressed concerns over it, as it gives Government the authority to regulate online media, for example by blocking a web-site“, he pointed out.

EWB/ Liria e medias në Evropën Juglindore po zvogëlohet për shkak të krizës COVID-19

Qendra për Studim në Demokraci, Bullgari në bashkëpunim me Konrad Adenauer Stiftung organizuan ditën e djeshme një panel diskutimi për hapësirën që ze liria e medias në Evropën Juglindore gjatë pandemisë COVID-19.
Ky panel arriti në përfundimin që kontrolli i tepërt i qeverisë, rrëshqitja e demokracisë mbështetur në trendin paraekzistues e kapjes së medias dhe shtrëngimi i hapësirës për lirinë e mediave, janë pasoja të ngjashme kur vjen puna te masat e imponuara të COVID-19 në të gjithë Evropën Juglindore. (Për të lexuar artikullin e plotë nga EWB kliko këtu.)

Paneli përbëhej nga Elena Calistru, Drejtore dhe Themeluese e Qytetarëve Funky nga Rumania, Zef Preci, Drejtor Ekzekutiv, Qendra Shqiptare për Kërkime nga Tirana, Irina Nedeva, Presidente e Shoqatës së Gazetarëve Evropian nga Bullgaria dhe Igor Novakovic, Drejtori i Kërkimit, Qendra e Internationale Çështjeve Ndërkombëtare dhe Sigurisë nga Serbia.

Media, Gazeta; Foto marrë Pixabay

Drejtori i Qendrës për Studim në Demokraci, Stefanov Ruslan theksoi se mund të vërehen trende shqetësuese gjatë pandemisë duke shtuar se krahas përkeqësimit të gjendjes ekonomike të medias, mund të vëzhgohen gjithashtu tendencat e brendshme të autoriteteve.

Së pari është rikthimi i politikës globale të energjisë dhe lufta për mendjet dhe zemrat, tha ai.

Drejtori ekzekutiv i Qendrës Shqiptare për Kërkime Ekonomike, zef Preci tha se në kohën e pandemisë COVID-19 media nuk ka mjete për të monitoruar dhe verifikuar infornacionin e lëshuar nga qeveria dhe roli i mediave ka qenë për të qartësuar informacionin, jo për të siguruar infomacion të ri.

“Paketa kundër shpifjes u miratua nga Parlamenti, megjithëse të gjitha organet ndërkombëtare shprehen shqetësime për këtë, pasi i jep qeverisë autorizimin për rregullimin e mediave në internet, për shembull duke bllokuar një faqe në internet”, theksoi Preci .