A përbëjnë shkelje etike fotot e botuara nga morgu?

Ditët e fundit në shtyp janë publikuar disa foto nga morgu i Tiranës me pamje të rënda të kufomave të mbështjella, shtrirë në dysheme.

Bazuar në Kodin e Etikës së Gazetarit Shqiptar, për sa kohë që nuk jepen gjeneralitetet dhe pamje të fytyrave të kufomave, Këshilli Shqiptar i Medias gjykon që ky publikim NUK përbën shkelje etike. Përkundrazi, informacioni i dhënë përbën interes të lartë publik dhe të shëndetit publik dhe është në detyrën e medias të informojë publikun për çështje të tilla.

Gjithsesi, Këshilli Shqiptar i Medias sugjeron që publikimi i fotove të shoqërohet me një njoftim që “informacioni përmban pamje të rënda” për të mbrojtur personat që janë të ndjeshëm ndaj pamjeve të tilla.

Reagim mbi shpërthimin përpara shtëpisë së gazetarit Elidon Ndreka

KSHM i bashkohet shqetësimit të organizatave të gazetarëve për sulmin me tritol në banesën e gazetarit Eldion Ndreka, ndërsa familja e tij ishte akoma në shtëpi.
Ky akt tregon dhe një herë rreziqet e të qenit gazetar në Shqipëri në këtë kohë. KSHM i kërkon organeve të hetimit të mos e lënë dhe këtë akt të kalojë pa u gjetur përgjegjësia dhe pa u ndëshkuar agresorët.

Një eksploziv shpërtheu më 30zezpr 2020 në derën e përparme të shtëpisë së Elidon Ndrekës, reporter lokal dhe gazetar televizionit News24. Në momentin e shpërthimit Ndreka gjendej  brenda ambienteve të shtëpisë  bashkë me prindërit, gruaja dhe dy vajzat e tij. Fatmirësisht nga shpërthimi pati vetëm dëme materiale.Pamjet e kamerave të sigurisë tregojnë një person duke dalë nga një makinë, duke vendosur eksplozivin dhe duke u larguar me shpejtësi nga vendi. Policia dhe njësia hetimore ishin në vendin e ngjarjes në qytetin e Lezhës dhe vazhdojnë të hetojnë rrethanat e ngjarjes, të identifikojnë dhe kapin autorin. Asnjë arrestim nuk është bërë deri më tani.

“Ky është një incident i rëndë. Unë jetoj në një shtëpi me prindërit e mi, gruan dhe dy vajzat. Ngjarja tronditi familjen time, veçanërisht vajzën time, e cila u zgjua duke qarë dhe duke bërtitur. Unë gjithashtu u frikësova”. Tha Elidon Ndreka në një deklaratë për Zërin e Amerikës. Duke shtuar se ai ka qenë  reporter dhe gazetar lokal për shumë vite, Ndreka sugjeroi që: “e vetmja pistë mund të jetë puna që bëj. Por nuk e di kujt t’i drejtoj gishtin. Kam besim të plotë se do të zbulohet bazuar në prova dhe nga kamerat e sigurisë pamjet e të cilave u sekuestruan nga Policia ”.

Blerjana Bino, studiuese e Safe Journalists Network në Shqipëri theksoi ashpërsinë e incidentit:

“Ky është një sulm kundër një gazetari, por edhe kundër lirisë tashmë të përkeqësuar të medias në Shqipëri. Parimisht është thelbësore për institucionet e zbatimit të ligjit për të hetuar sulmin tërësisht. Sjellja e autorëve para drejtësisë do të japë një mesazh të qartë drejt sigurimit të gazetarit dhe stafit mediatik në Shqipëri “.

Safe Journalists Networ është i tronditur nga sulmi ndaj Ndrekës dhe paralajmëron për seriozitetin e këtij incidenti që mund të ketë dëmtuar jo vetëm gazetarin, por edhe familjen e tij. Është një paralajmërim i rrezikshëm dhe bën thirrje për masa serioze që duhet të merren për të siguruar sigurinë e Ndrekës dhe familjes së tij dhe për të hetuar, identifikuar dhe sanksionuar personin që vendosi eksplozivin në shtëpinë e Ndrekës. Nëse hetimi arrin në përfundimin se autori nuk veproi i vetëm, do të ishte e domosdoshme të identifikohen dhe sanksionohen ata që kishin urdhëruar këtë sulm. Mesazhi për autoritetet shqiptare është shumë i qartë: ju duhet ta zgjidhni këtë çështje sa më shpejt të jetë e mundur dhe të ndëshkoni përgjegjësit për të.

Holanda kërkon për negociatat BE-Shqipëri të plotësohet paraprakisht Ligji i Medias dhe Gjykata Kushtetuese

Me rastin e organizimit të konferencës së parë ndërqeveritare dhe hapjes së negociatave BE-Shqipëri, qeveria Holandeze përgëzon gjetjet e progres raportit të Komisionit Evropian si dhe kërkon paraprakisht nga Shqipëria plotësimin e dy kushteve të mbetura.

Këshilli i Europës do të mbajë një takim me ministrat e jashtëm të BE-së më datën 10 nëntor ku ndër të tjera do të diskutojë fillimin e negociatave me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut.

Vetëm kur kushtet e vendosura në konkluzionet e Këshillit Evropian të Marsit 2020 të plotësohen bindshëm, mund të mbahet konferenca e parë ndërqeveritare me Shqipërinë, shprehet e vendosur qeveria Holandeze.

Ajo vuri në dukje se ligji i medias duhet të rishikohet në përputhje me propozimet e Komisionit të Venecias.

Që nga dhjetori i vitit 2018 kur drafti i parë i paketës Anti-shpifje u propozua nga Këshilli i Ministrave e deri më 19 dhjetor 2019, kur ndryshimet në ligje u miratuan në Kuvendin e Shqipërisë, janë konfirmuar si shqetësime  madhore për lirinë e shprehjes, për demokracinë dhe Shtetin e së Drejtës nga Opinioni i Venecias për organizatat shqiptare të medias si dhe ato të huaja.

Në muajin Qershor, u bë publik draft-opinioni i Komisionit të Venecias për Paketën Antishpifje.

Fillimisht, Komisioni i Venecias theksoi se ky ligj i jep Autoritetit të Medias Audiovizive dhe Komisionit të Ankesave fuqi të mëdha administrative për median “online” dhe këto fuqi nuk mund t’iu besohen këtyre organeve, pa siguruar më parë se janë mjaftueshëm të pavarura nga partitë politike, bizneset e mëdha mediatike ose interesat e korporatave të lidhura me politikën.

Komisioni i Venecias nënvizoi se ka nevojë për rishikim edhe në mënyrën se si përzgjidhen anëtarët e AMA-s dhe Komisionit të Ankesave për të pasur sigurinë se këto institucione përbëhen nga individë të kualifikuar dhe që e përfaqësojnë komunitetin e medias dhe gëzojnë autonomi të besueshme nga qeveritë.