Tag Archive for: medai freedom

Deputetët Holandezë: Ligji ‘Anti-shpifje’ duhet të ndryshohet përpara se të fillojnë bisedimet e pranimit në BE

Anëtarët e Parlamentit Holandez  kanë kërkuar nga qeveria e tyre të sigurojnë që Shqipëria të ndryshojë ligjin e diskutueshëm “kundër shpifjes” në përputhje me rekomandimet e ardhshme të Komisionit të Venecias, raportoi sot Exit.al.

Parlamenti Holandez

Procesverbali parlamentar për debatin e mbajtur mbi Integrimin Evropian thotë se deputetët Holandezë do të mbështesin hapjen e negociatave për bisedimet e pranimit me Shqipërinë. Megjithatë ata thanë që një numër çështjesh duhen adresuar përfshirë procesin e verifikimit gjyqësor, korrupsionin, krimin e organizuar, kërkesat e pabaza të azilit ndër të tjera. Gjithashtu theksohet që duhet të jetë një përparësi kryesore fillimi i procedurave kundër atyre që akuzohen për blerje votash.

Thuhet qartë se ligji për media duhet të ndryshohet për të pasqyruar rekomandimet e Komisionit të Venecias, duke vërejtur se ky është gjithashtu një përparësi e rëndësishme (Për më shumë, lexoni në  Exit.al)

Shqetësimet për ligjin janë ngritur nga organizatat vendore dhe ndërkombëtare të lirisë së mediave, OSBE, CoE, BE dhe anëtarët e Parlamentit të BE-së për frikën se ligji do të përdoret si një mjet politik për të kontrolluar median e pavarur.

Këshilli Shqiptar i Medias ka reaguar me shqetësim për këtë ligj dhe cëninim e lirisë së shtypit shumë herë, gjatë rimishërimeve të ndryshme të tij.