Tag Archive for: KSHM

Deklaratë e KSHM mbi vendimin e Prokurorisë që ndalon publikimin e materialeve të hakeruara

KSHM shpreh shqetësimin për vendimin e fundit të prokurorisë që ndalon mediat të publikojnë materialet e hakeruara dhe që qarkullojnë online. Fakti që materialet janë tashmë online heq çdo përgjegjësi nga gazetarët për abuzim me informacione sekrete, të cilat tashmë nuk janë sekretedhe fakti që po qarkullojnë online do të thotë që janë lehtësisht të gjendshëm nga çdo individ, brenda apo jashtë Shqipërisë. Në vendimin e Prokurorisë ka një paqartësi se çfarë konsiderohet sekret hetimor, dhe a mund të jenë pjesë e një dosjeje hetimore të gjitha emailet e drejtorëve apo ministrave. Nga ana tjetër shumë nga emailet e bëra publike përbëjnë një interes legjitim publik, sepse përmes tyre mund të analizohet përgjegjshmëria e menaxhimit të shtetit e të institucioneve, dhe është detyrë e mediave të qëmtojnë e të raportojnë për to.

Përmbledhur, vendimi është në kufinjtë e censurës, dhe tregon papërgjegjshmëri nga ana e Prokurorisë.

Thënë kjo, KSHM u kërkon mediave të jenë sa më të përgjegjëshme nga ana e tyre. Mediat kanë një rol tejet të rëndësishëm në këtë rast, sepse ato mund të bëjnë përpunimin e duhur të materialeve të hakeruara. Por, ato duhet të bëjnë kujdes që mos të botojnë materiale që nuk përbëjnë interes publik, të vënë në rrezik persona të tretë, të dekonspirojnë persona apo hetime të mundshme. Mediat duhet ta përpunojnë me shumë kujdes materalin duke redaktuar e mbuluar me të zezë pjesët që mund të përbëjnë informacion delikat por që nuk kanë interes të mirëfilltë publik.

Ky rast, është unik në mundësinë që u jep mendiave shqiptare për të treguar profesionalizëm, përgjegjshmëri, dhe se mbajnë interesin e publikut në vend të parë më shumë sesa dëshirën për të thithur klikime me tituj bombastikë.

Mbi standartin etik të publikimit të hetimeve të policisë

Nisur nga një ngjarje e fundit e kronikës, ku mediat kishin publikuar informacion nga hetimet e policisë mbi një krim të kryer në Tiranë, Bordi i Aleancës për Media Etike konsideron se ka nevojë për njësimin e një standarti etik për këto raste.

Ndërsa është pjesë esenciale e punës së medias që të kërkojë informacione nga puna e policisë për çështje e ngjarje me interes publik dhe t’i publikojë ato, mirë është që të kihen parasysh disa elementë etikë në raportim.

Së pari, duhet ruajtur identiteti i dëshmitarëve ose dhe i të dyshuarve që hetohen në gjendje të lirë. Kjo bëhet jo vetëm për të mos dëmtuar hetimet, por dhe për të mbrojtur jetën e dëshmitarëve a të dyshuarve që mund të vihet në rrezik nëse dekonspirohet.

 1. Vendlindja dhe mosha e dëshmitarit ose të dyshuarit (përveçse kur janë esenciale për të kuptuar natyrën e ngjarjes) nuk ka nevojë të vihen në raportim, edhe nëse figurojnë në informacionin e marrë prej policisë.
 2. Elementë të tjerë identifikues, si shkolla, lagjia ku banon, institucioni ku punon, nuk duhen përfshirë në raportim sepse bëjnë të mundur identifikimin e personit (përmes kryqëzimit të të dhënave).
 3. Praktika më e mirë e gazetarisë, kërkon që të mos përdoren inicialet e vërteta, por iniciale të ndryshuara, duke e informuar publikun që inicialet janë ndryshuar për të mbrojtur personin nën hetim apo dëshmitar të një çështje kriminale.

 

 

 

 

Deklaratë kundër dhunës së policisë ndaj gazetarëve të News24 Ergys Gjençajdhe Klodiana Lala

KSHM reagon me forcë ndaj dhunës së ushtruar nga forcat speciale të policisë së shtetit ndaj gazetarëve të News24 Ergys Gjençaj dhe Klodiana Lala.

Është e paimagjinueshme për një vend që synon të integrohet në BE, që gazetarët të trajtohen në mënyrë brutale thjesht sepse po raportojnë nga vendngjarja – çka është dhe misioni e detyra e tyre.

Shqetësimi bëhet edhe më i madh, kur shihet se ky incident nuk mund të konsiderohet i veçuar por është tashmë një frymë e Policisë së Shtetit, që në pamundësi që t’i përgjigjen krimit, e orientojnë dhunën drejt gazetarëve që raportojnë.

KSHM i kërkon Policisë së Shtetit të dënojë aktin dhe ata që e kanë kryer, si dhe të kërkojë falje publikisht ndaj gazetarëve duyke marrë zotim që akte të tilla nuk mund të përsëriten.

Standartet etike dhe incidenti me gazetarin e Ora NEWS, Isa Myzyraj

Në dritën e incidentit të ndodhur dje me gazetarin e Ora News (vjegëza këtu: https://www.oranews.tv/kryebashkiaku-i-tiranes-erion-veliaj-intimidon-e-dhunon-gazetaret-e-rtv-ora-dhe-ora-news/) Këshilli Shqiptar i Medias e ndjen për detyrë të përcaktojë standartet etike të intervistimit, detyrimet profesionale dhe të drejtat e gazetarit që interviston në terren, bazuar mbi Kodin e Etikës së Gazetarit Shqiptar.

 1. Është e drejtë absolute e gazetar it të bëjë pyetje dhe t’i drejtojë mikrofonin kujtdo. Pyetjet e gazetarit duhet të jenë me interes publik.
 2. Personat e zgjedhur në poste publike, e kanë mbrojtjen e privatësisë më të vogël se njerëzit e zakonshëm. Sa më i lartë posti, aq më e vogël rrezja e privatësisë. Personat publikë e kanë për detyrë të përgjigjen pyetjeve me interes publik.
 3. Gazetari nuk mundet të fusë pajisje regjistruese dhe të realizojë regjistrime pa leje në ambientet private të një individi, qoftë ky dhe funksionar publik.
 4. Gazetari nuk mund të pengohet në punën e tij si gazetar, as ti kufizohet liria gjatë ushtrimit të detyrës, aq më tepër kur kjo detyrë realizohet në mjedise publike.

Për sa më sipër, KSHM gjykon që gazetarit të Ora News, Myzyraj, i është kufizuar ilegalisht liria e ushtrimit të profesionit, në funksion të informimit me interes publik, në ambiente publike.

Workshop: “Të drejtat dhe përgjegjësitë e gazetarëve”

Njoftim për media

Tiranë, 25 Shkurt 2021-

Këshilli Shqiptar i Medias organizoi workshop-in në platformën Zoom “Mbrojtja e gazetarëve -Të drejtat dhe përgjegjësitë në ushtrimin e profesionit”.

Ky aktivitet u realizua me mbështetjen e Këshillit të Europës në kuadër të programit JUFREX , që synon të promovojë lirinë e shprehjes dhe lirinë e medias në Shqipëri në përputhje me standardet e Këshillit të Evropës.

Workshop i zhvilluar në Zoom “Të drejtat dhe përgjegjësitë e gazetarëve”

Qëllimi i këtij workshopi ishte njohja  e gazetarëve të rinj me standardet në mbrojtje të profesionit por edhe detyrimet që i rrjedhin në ushtrimin e tij.

Drejtorit ekzekutiv i Politiko.al,  Alfred Lela, i cili moderoi panelin e ekspertëve e cilësoi mbrojtjen e gazetarëve si sfidë të dyanshme ‘nga njëra anë standardet që duhen mbrojtur pavarësisht vështirësive dhe, nga ana tjetër ne si komunitet përballë faktorëve të tjerë’.

Në panel morën pjesë ekspertë ndërkombëtarë dhe lokal nga fusha e gazetarisë dhe jurisprudencës  ndërsa u ndoq nga gazetarë të rinj.

 1. Koloreto Cukali, Drejtori Ekzekutiv i Këshillit Shqiptar të Medias tha se ‘për çështje të etikës shpresën e kam tek gazetaret e rinj pasi një pjesë e gazetarëve të vjetër i janë futur shumë thellë kompromiseve të profesionit. Ai iu drejtua pjesëmarrësve duke i thënë se ‘Nga puna e bërë me trajnimet jemi shumë entuziast që një pjesë prej jush do të ndihmojë për të ngritur sa më shumë profesionin në të ardhmen”.

Këshilltarja ligjore pranë Qendrës Europiane për Lirinë e Shtypit dhe Medias, Flutura Kusari tha se sipas raporteve rreziqet qe i kanosen gazetareve janë të shumëansheme dhe përdoren si  mjet për t’i frikësuar dhe hutuar gazetarët që të mos e bëjnë punën e tyre ‘Efektet e kërcënimeve janë frenuese dhe nuk lejon kryerjen e një gazetarie të mirëfilltë’. Sipas Kusarit, ne nivele të larta është edhe dhuna ndaj grave që sipas një raporti të 2020  është fizike, politike a akoma më shumë on line. Presioni anonim online krijon një ambient të pasigurtë.

Këshilltarja ligjore pranë Qendrës Europiane për Lirinë e Shtypit dhe Medias, Flutura Kusari gjatë prezantimit të saj

Shteti është garantuesi kryesor i të drejtës së profesionit. Siaps Kusarit ‘nëse për arsye të ndryshme Shteti nuk u frikësohet mekanizmave kombëtare të mbrojtjes së gazetarëve, qëndrimi i tyre ndryshon kur u tërhiqet vëmendja nga mekanizmat ndërkombëtarë’.

Kusari përfundoi duke thënë ‘nëse duam që të kemi një mbrojtje më efikase duhet që të ketë dokumentim të rasteve dhe ndihmë nga mekanizmat dhe platformat e huaja’.

Drejtori ekzekutiv i Res Publica Dorian Matlija i cili ka mbrojtur përpara gjykatës shumë çështje të gazetarëve tha se ‘gazetarët duhet t’i njohin të drejtat dhe detyrimet në mënyrë që të kenë konfidencë të mjaftueshme për të përballuar kërcënimet pasi në momentin e parë që marrin një padi krijohet efekti i intimidimit’.

Sipas Matlisë, ‘kur një gazetar bën përpjekje duke respektuar parimet e Kodit të Etikës, tregon që qëllimi i tij është informimi i publikut, jo shpifja dhe gjykata mban anën e gazetarit edhe nëse ky i fundit  ka një informacion jo të saktë në raportimin e tij’.

‘Fushatat shpifëse ndaj gazetarëve janë instrumenti më i mirë i padive. Padia është një proces që zgjat shumë po dhe nxjerr të vërtetën në fund’ përfundoi ai

Për të ndarë eksperiencën e tyre të kërcënimet për shkak të profesionit të pranishëm ishin dhe  gazetari Artan Rama dhe Alice Taylor.

Rama këshilloi gazetarët që nëse duan të zgjedhin që të punojnë shkrime investiguese në momentin e parë që rrezikohen nga kërcënimet apo sulmet nuk duhet të zgjedhin zhurmën si mënyrën më të mirë për tu mbrojtur pasi kështu vështirësojnë punën e tyre.“Të gjithë që zgjidhni gazetarinë investigative do të rrezikoheni të paktën një herë që të përfundoni si të paditur në Gjykatë’ tha ai.

Ndërsa Gazetarja e Exit.al, Alice Taylor, ndaj të cilës dy vjet më parë nisi një fushatë sulmi mediatik duke e akuzuar si ‘spiune ruse’  komentoi se sulmi nisi pas një interviste  për Russia Today dhe se e gjithë situata ndodhi në një kohë që ajo po përjetonte shtatzëninë e saj ‘Krizat e forta të ankthit që më pasuan nga kërcënimet e shumta në rrjetet e mia sociale krijuan një situatë të rrezikshme e cila mund të rezultonte fatale për mua apo vajzën time’ tha Taylor.

Alice i këshillon gazetarët që në punën e tyre, pavarësisht se mund të jenë të detyruar të bëjnë shkrime kundër një personi apo gazetari tjetër duhet të tregohen të kujdesshëm pasi informacion që ata publikojnë mund të krijojë pasoja negative tek individët për të cilët kanë shkruar.

Ky është aktiviteti i dytë në serinë e takimeve me profesionistë të medias që realizohen në kuadër të programit JUFREX.

KSHM dënon me forcë arrestimin e gazetarit Qamil Xhani gjatë kryerjes së detyrës

KSHM dënon një tjetër akt dhune ndaj gazetarëve, atë ndaj gazetarit dhe Kryeredaktorit të gazetës Koha Jonë, Qamil Xhani.
Agresioni ndaj Xhanit është bërë ndërsa ai po bënte punën e tij si gazetar fare pranë redaksisë së tij.

Arrestimi, prangosja e keqtrajtimi i Xhanit, është një shenjë e keqe pë lirinë e medias dhe një sinjal shqetësues që policia tashmë nuk respekton asnjë standart demokratik, ku ai bazë, është lejimi i raportimit të lirë nga terreni dhe mos-ngacmimi i gazetarëve në krye të detyrës.

Gazetari Xhani në një deklaratë në FB, të botuar dhe nga gazeta Koha Jonë, deklaron ndër të tjera:
“Unë që u prangosa para redaksisë kur po fotografoja arrestimin e dhunshëm të dy të miturve, po më firmoseshin letrat për “Pjesëmarrje në tubim të paligjshëm!”. Nuk isha në protestë dhe as pjesë e ndonjë grupi protestuesish. Isha 5 metra larg hyrjes së redaksisë e gazetës dhe dola pas zhurmës së sirenave të policisë dhe ulërimave që vinin nga oborri.”

KSHM i kërkon dhe një herë Drejtorit të Policisë së Shtetit, z. Ardi Veliu dhe drejtuesve të lartë të policisë të edukojnë trupat policore për respektin e lirisë së shprehjes që zë fill tek liria për të raportuar e gazetarit.

KSHM i kërkon dhe një herë Drejtorit të Policisë së Shtetit, z. Ardi Veliu, të kërkojë falje për rastet e përsëritura të dhunimit të gazetarëve gjatë kryerjes së detyrës në raportimin e revoltave të ditëve të fundit, nxitur nga vrasja e 25-vjeçarit Klodian Rasha.

A përbëjnë shkelje etike fotot e botuara nga morgu?

Ditët e fundit në shtyp janë publikuar disa foto nga morgu i Tiranës me pamje të rënda të kufomave të mbështjella, shtrirë në dysheme.

Bazuar në Kodin e Etikës së Gazetarit Shqiptar, për sa kohë që nuk jepen gjeneralitetet dhe pamje të fytyrave të kufomave, Këshilli Shqiptar i Medias gjykon që ky publikim NUK përbën shkelje etike. Përkundrazi, informacioni i dhënë përbën interes të lartë publik dhe të shëndetit publik dhe është në detyrën e medias të informojë publikun për çështje të tilla.

Gjithsesi, Këshilli Shqiptar i Medias sugjeron që publikimi i fotove të shoqërohet me një njoftim që “informacioni përmban pamje të rënda” për të mbrojtur personat që janë të ndjeshëm ndaj pamjeve të tilla.

Aleanca për Media Etike mbidhet për herë të dytë për përcaktimin e një mekanizmi vetërregullues

Tiranë më, 30 Shtator 2020


16 media anëtare të Aleancës për Media Etike u mblodhën ditën e sotme për të finalizuar procesin e vetërregullimit dhe përzgjedhjen e  grupit të Bordit të Etikës.

Gjatë këtij takimi u përzgjodh“Bordi i Etikës”, në përbërje të të cilit do të jenë personalitet  në fushën e gazetarisë, jurispudencës dhe shoqërisë civile të njohur për integritet profesional me propozim të anëtarëve të Aleancës, Këshillit Shqiptartë Medias si dhe Departamentit të Gazetarisë në Universitetin e Tiranës. Pesë anëtarët e propozuar janë: Dorian Matlija, avokat, Mark Marku, pedagog nga Departamenti i Gazetarisë dhe ekspert i etikës, Klodiana Kapo nga Faktoje.al, Alice Taylor nga Exit.al si dhe Lorin Kadiu nga Citizens-Channel.

Bordi, i votuar pa kundërshtime nga anëtarët e Aleancës, do të shqyrtojë ankesat e qytetarëve për mediat e Alencës dhe rekomandimet e veta do ia përcjellë medias përkatëse.

Çdo qytetar do të mund të ankohet për etikën e shkrimeve në mediat e Aleancës. Në takim u prezantua edhe logo “e cilësisë”, që do të simbolizojë angazhimin e anëtarëve të Aleancës për raportim cilësor, bazuar në kodin e etikës së gazetarit. Logoja do të jetë e klikueshme dhe do të vendoset në faqet e mediave anëtarëve të Aleancës, ku publiku do të mund të regjistrojë ankesa që lidhen me shkeljet e etikës ose dëmtimit për shkak të raportimit abuziv.

“Ne duhet t’i tregojmë publikut që kur sheh logon e aleancës e kupton që kjo media ka përgjegjshmëri etike, nuk është media pirate dhe është e hapur të presë ankesat e tyre.” – u shpreh Koloreto Cukali, kryetari i Këshillit Shqiptar të Medias.

Ylli Rakipi  përfaqësues i Tpz.al sugjeroi se kjo nismë është shumë e mirë, por nuk konsiderohet si nismë e çuar deri në fund nëse nuk kthehet në kuadër ligjor. Sipas Rakipit “parlamenti shqiptar ose bashkësia ndërkombëtare duhet të detyrojnë autoritetet shqiptare që kjo të kthehet në ligj. Po nuk mori një fuqi ligjore kjo mbledhje nuk shon deri  në fund si nismë.” Gjykata shqiptare nuk e merr parasysh kodin e etikës së gazetarit në proceset gjyqësore që hapen ndaj gazetarëve.

Mark Marku  përfaqësues i Departamentit të Gazetarisë u shpreh se ky takim duhet të të shfrytëzohet si një mundësi, si një fazë e përafrimit të legjislacionit të medias, me legjislacionin europian.

“Kjo është një fazë parapregatitore që rrit fuqinë. Mendoj që  në një fazë më të largët mediat do të jenë të interesuara që të kenë një vulë etike, duan  garanci. Pra, vula etike do të shërbejë si një markë për mediat, portalet për të dalluar nga prodhuesit që nuk japin garanci për cilësinë e informacionit. Mendoj se do të funksionojë si organizim.”, u shpreh Mark Marku.

Sami Neza, drejtues i Dron.al, kërkoi që Aleanca të gjejë një zgjidhje për armatën e “trolls” dhe “boots” të cilët të paguar nga institucione të caktuara arrijnë të eleminojnë shkrime investigative nga FB ose mediat e tjera sociale. Valmora Gogo, përfaqësuese e Hashtag.al dhe Gogo.al kërkoi që Këshilli i Medias të monitorojë mediat e Aleancës e të bëjë publike kush janë shkelësit më të mëdhenj të etikës.  Alfred Lela, drejtues i Politiko.al kërkoi që Aleanca të ketë mbështetje maksimale nga institucionet Europiane.

Këshilli Shqiptar i Medias, njëkohësisht mbështetësi logjistik i Aleancës, ka në strategjinë e vet të gjejë zgjidhje për të gjitha këto probleme, një ndër të cilat është dhe shkelja e kopirajtit, që dëmton shumë punën e gazetarëve që lodhen për të krijuar përmbajtje cilësore.

Aktiviteti u organizua me mbështetjen  e  projektit  “Liria e Shprehjes dhe Liria e Medias në Evropën Jug-Lindore (JUFREX)” të zbatuar në kuadër të Programit të Përbashkët të Bashkimit Evropian dhe Këshillit të Evropës “Instrumenti Horizontal për Ballkanin Perëndimor dhe Turqinë II”.

Mediat anëtare të AME-s të bashkuara me iniciativën e KëshillitShqiptartë Medias janë:

 

 1. 27.al
 2. Citizens-Channel.com
 3. Dita.al
 4. Droni.al
 5. Dosja.al
 6. Exit.al
 7. Faktoje.com
 8. Gazeta-Shqip.com
 9. Hashtag.al
 10. Gogo.al
 11. Lapsi.al
 12. Mapo.al
 13. NOA.al
 14. Opinion.al
 15. ORA News
 16. ORA TV
 17. Politiko.al
 18. Shqiptarja.com
 19. Syri.net
 20. Report Tv
 21.  Gazeta Fjala
 22. TvT
 23. Tpz.al

 

 

 

 

Protestë ndaj mesazheve fyese e kërcënuese ndaj gazetares Beti Njuma nga Kryetari i Bashkisë Tiranë!!

Këshilli Shqiptar i Medias, bashkë me gazetarët dhe mediat partnere, PROTESTON fuqimisht lidhur me skandalin e mesazheve të drejtuara pronarit të Ora News, z. Ylli ndroqi nga Kryetari i Bashkisë Tiranë, z. Erion Veliaj.

Siç raportohet, mesazhet janë mb 1 një vit të vjetra, dhe nuk kanë lidhje me situatën e sekuestros ndaj z. Ndroqi të javëve të fundit. Mesazhet, përveçse fyerjejeve personale e profesionale ndaj një gazetareje, janë presion i hapur për të ndryshuar linjën editoriale dhe ndërhyrje jo vetëm imorale por dhe e paligjshme në pavarësinë e medias.

Këto mesazhe tregojnë dhe mënyrën  kërcënuese me të cilën trajtohet media dhe presionin mbi të cilin vihen gazetarët shqiptarë nga funksionarët e zgjedhur, si Kryetari i Bashkisë së Tiranës. Ato paraqesin një frymë thellësisht anti-europiane dhe autokratike të menaxhimit të PR-it nga ana e z. Veliaj.

KSHM i kërkon Kryetarit të Bashkisë Tiranë, z. Veliaj, të prononcohet mbi autenticitetin e këtyre mesazheve, dhe të dalë e të kërkojë falje publike, jo vetëm para gazetares Njuma, por dhe ndaj komunitetit të gazetarëve.

KSHM i kërkon organeve përgjegjëse të Drejtësisë të hetojnë urgjentisht autenticitetin e këtyre mesazheve, të cilat, në rast se porovohen të vërteta, shkelin rëndë Kushtetutën e Shqipërisë nga një funksionar i zgjedhur, dhe dhunojnë lirinë e fjalës e të shprehjes.

KSHM i kërkon kolegëve gazetarë, që pavarësisht qendrimit politik, të prononcohen fort për të mbrojtur jo thjesht një kolege, por vetë profesionin e tyre dhe edhe veten e tyre nga sulme të tilla ndaj lirisë së fjalës dhe të informimit.

Organizatat e mediave kundër miratimit të ligjit sot në Kuvend

Grupi i organizatave të renditura në fund të kësaj deklarate, në përfundim të votimit parlamentar të të ashtuquajturës paketë anti-shpifje, lëshon këtë deklaratë publike:

 1. Ne dënojmë vendimin e Kuvendit të Shqipërisë për të lënë në fuqi këtë paketë ligjore në kundërshti të hapur me kritikat më të arsyeshme të ekspertëve vendës dhe ndërkombëtarë, përfshirë Këshillin e Europës dhe Komisionin Europian.
 2. Ne gjykojmë se shumica parlamentare socialiste humbi një mundësi të mirë për të reflektuar dhe për të demonstruar veten si një forcë demokratike, e përgjegjshme përballë shoqërisë shqiptare dhe aspiratave të vendit për integrim në Bashkimin Europian.
 3. Ne gjykojmë se një legjislacion i tillë bie ndesh me Kushtetutën e Republikës së Shqipërisë, konkretisht nenet 15,17 dhe 22 si dhe të Konventës Europiane për të Drejtat e Njeriut, konkretisht nenit 6 (e drejta për gjykim të ndershëm), dhe nenit 10, (liria e shprehjes).
 4. Ne nxisim të gjithë mediat dhe gazetarët ta injorojnë në tërësi këtë paketë ligjore si antikushtetuese dhe antidemokratike dhe ta konsiderojnë atë sikur nuk ka ekzistuar kurrë.
 5. Organizatat do të ndërmarrin të gjitha masat e nevojshme për të rrëzuar këto ligje regresive në tërësi dhe për t’i bërë ato të pavlefshme.
 6. Organizatat angazhohen të ndihmojnë çdo gazetar apo media që mund të preket nga këto ligje të padrejta.

Lista e organizatave firmëtare:

BIRN Albania

Civil Rights Defenders

Citizens Channel

Faktoje

Grupi Shqiptar per te drejtat e njeriut

Instituti Shqiptar i Medias

Instituti Shqiptar i Shkencave

Këshilli Shqiptar i Medias

Komiteti shqiptar i Helsinkit

Lidhja e Gazetarëve të Shqipërisë

New Media Network

Qendra Res Publica

Qendra Shqiptare MediaLook

Qendra Shqiptare për Gazetari Cilësore

Shoqata e Gazetarëve Profesionistë të Shqipërisë

Shoqata e Gazetarëve Europianë të Shqipërisë

Unioni i Gazetarëve ShqiptarëFaktoje

Instituti Shqiptar i Medias

Civil Rights Defenders

Instituti Shqiptar i Shkencave

Komiteti shqiptar i Helsinkit

Qendra Res Publica

Grupi shqiptar në mbrojtje të të drejtave të njeriut