KSHM bashkëpunon me Exit.al në konferencën e zhvilluar në kuadër të Ditës Ndërkombëtare Botërore të Lirisë së Shtypit

Exit.al në bashkëpunim me Këshillin Shqiptar të Medias dhe Komitetin Shqiptar të Helsinkit organizuan më 3 dhjetor 2020 një konferencë në kuadër të Ditës Botërore të Lirisë së Shtypit 2020. Konferenca u zhvillua online dhe mblodhi së bashku në panel ekspertë dhe mbrojtës të lirisë së medias Shqiptare.

Temë e diskutimit ishte çështja e vetërregullimit të peizazhit mediatik në Shqipëri e cila ka dominuar gjatë dy viteve të fundit dhe rëndësia e pasojave nëse puna e gazetarëve online bie nën përgjegjësinë e shtetit.

Paneli përbëhej nga gazetarja Alice Taylor, Redaktore e Përgjithshme e Exit.al dhe anëtare e bordit të Aleancës për Media Etike, Koloreto Cukali, Drejtor i Këshillit Shqiptar të Medias, Rezearta Caushaj Gazetare Investigative në Exit.al, dhe Drejtorja Ekzekutive  e Komitetit Shqiptar të Helsinkit, Erida Skëndaj. Konferenca u moderua nga Neritan Sejamini, bashkëthemelues i Exit, analist politik dhe gazetar.

Kam dëshmuar përpjekjet e Koloretos nga Këshilli Shqiptar i Medias që nga ideja deri në krijimin e procesit të vetërregullimit si dhe e vlerësoj jashtëzakonisht shumë këmbënguljen e tij për të bërë bashkë shumë individë dhe pesonalitet në këtë mënyrë të re të vetërregullimit që do të bashkojë më shumë media në të ardhmen, tha bashkëthemeluesi i Exit.al, Neritan Sejamini.

Panelistët ndanë me pjesëmarrësit eksperiencat e tyre personale që kanë hasur gjatë punës së tyre. Në diskutim u bënë pjesë dhe disa mini sondazhe të cilat u plotësuan herë pas here nga të pranishmit.

Sfidat që kam hasur gjatë punës sime si gazetare në Shqipëri dhe qëndrimi në Shqipëri përgjithësisht. Gjithë kërcënimet që kam marrë gjatë punës sime mu dukën reale dhe për një kohë të gjatë besoja se nuk kisha fuqinë ta përballoja e të vazhdoja. Sic ju e dini në 2 mars të 2019  u përhapë lajme të rreme nga shumë media që janë të lidhura me pushtetin se unë isha një spiune e ruse në Shqipëri e që synoja të destabilizoja rendin dhe qetësinë në vend. U sulmua dhe bashkëshorti im, si dhe stafi i medias ku unë punoj exit.al. Përveç fushatës njollosëse ndaj reputacionit tim problem tjetër që pata ishte se gjatë asaj kohe unë ishta 6 muajshe shtatzënë dhe po e përjetoja shumë keq. 3-4 ditë pasi filloi  fushata shpifëse ndaj meje filloi dhe problemi me lejeqendrimit tim në Shqipëri. Ishte shkatërruese, të gjithë njerëzit pranë meje, familja ime po vuanin, u shpreh Alice Taylor, Redaktore e Përgjithshme e Exit.al.

Aktiviteti u organizua me mbështetjen e Ambasadës së Mbretërisë të Holandës në Shqipëri, Komitetit të Helsinkit dhe UNESCO-s. Videon e plotë të konferencës mund ta gjeni këtu . Kjo video do të editohet në një sekuencë 7 minutëshe e cila do të jepet në konferencën Lirisë së Shtypit Botëror nga UNESCO-s më 9-10 dhjetor 2020.