Reagim mbi shpërthimin përpara shtëpisë së gazetarit Elidon Ndreka

KSHM i bashkohet shqetësimit të organizatave të gazetarëve për sulmin me tritol në banesën e gazetarit Eldion Ndreka, ndërsa familja e tij ishte akoma në shtëpi.
Ky akt tregon dhe një herë rreziqet e të qenit gazetar në Shqipëri në këtë kohë. KSHM i kërkon organeve të hetimit të mos e lënë dhe këtë akt të kalojë pa u gjetur përgjegjësia dhe pa u ndëshkuar agresorët.

Një eksploziv shpërtheu më 30zezpr 2020 në derën e përparme të shtëpisë së Elidon Ndrekës, reporter lokal dhe gazetar televizionit News24. Në momentin e shpërthimit Ndreka gjendej  brenda ambienteve të shtëpisë  bashkë me prindërit, gruaja dhe dy vajzat e tij. Fatmirësisht nga shpërthimi pati vetëm dëme materiale.Pamjet e kamerave të sigurisë tregojnë një person duke dalë nga një makinë, duke vendosur eksplozivin dhe duke u larguar me shpejtësi nga vendi. Policia dhe njësia hetimore ishin në vendin e ngjarjes në qytetin e Lezhës dhe vazhdojnë të hetojnë rrethanat e ngjarjes, të identifikojnë dhe kapin autorin. Asnjë arrestim nuk është bërë deri më tani.

“Ky është një incident i rëndë. Unë jetoj në një shtëpi me prindërit e mi, gruan dhe dy vajzat. Ngjarja tronditi familjen time, veçanërisht vajzën time, e cila u zgjua duke qarë dhe duke bërtitur. Unë gjithashtu u frikësova”. Tha Elidon Ndreka në një deklaratë për Zërin e Amerikës. Duke shtuar se ai ka qenë  reporter dhe gazetar lokal për shumë vite, Ndreka sugjeroi që: “e vetmja pistë mund të jetë puna që bëj. Por nuk e di kujt t’i drejtoj gishtin. Kam besim të plotë se do të zbulohet bazuar në prova dhe nga kamerat e sigurisë pamjet e të cilave u sekuestruan nga Policia ”.

Blerjana Bino, studiuese e Safe Journalists Network në Shqipëri theksoi ashpërsinë e incidentit:

“Ky është një sulm kundër një gazetari, por edhe kundër lirisë tashmë të përkeqësuar të medias në Shqipëri. Parimisht është thelbësore për institucionet e zbatimit të ligjit për të hetuar sulmin tërësisht. Sjellja e autorëve para drejtësisë do të japë një mesazh të qartë drejt sigurimit të gazetarit dhe stafit mediatik në Shqipëri “.

Safe Journalists Networ është i tronditur nga sulmi ndaj Ndrekës dhe paralajmëron për seriozitetin e këtij incidenti që mund të ketë dëmtuar jo vetëm gazetarin, por edhe familjen e tij. Është një paralajmërim i rrezikshëm dhe bën thirrje për masa serioze që duhet të merren për të siguruar sigurinë e Ndrekës dhe familjes së tij dhe për të hetuar, identifikuar dhe sanksionuar personin që vendosi eksplozivin në shtëpinë e Ndrekës. Nëse hetimi arrin në përfundimin se autori nuk veproi i vetëm, do të ishte e domosdoshme të identifikohen dhe sanksionohen ata që kishin urdhëruar këtë sulm. Mesazhi për autoritetet shqiptare është shumë i qartë: ju duhet ta zgjidhni këtë çështje sa më shpejt të jetë e mundur dhe të ndëshkoni përgjegjësit për të.