Raportuesi i EPP për Shqipërinë, përshëndeti përpjekjet për krijimin e një mekanizmi vetë-rregulluese për mediat online.

Duke përshkruar si një lajm të mirë arritjet e medias në luftën për vetë-rregullim, Lega përsëri kritikoi paketën anti-shpifje të propozuar nga qeveria.

“Sigurimi i lirisë së medias është jetik për demokracinë dhe i domosdoshëm për integrimin e Shqipërisë në BE,” shkroi Lega në Twitter.

Në debatin për problemet e demokracisë në Shqipëri të mbajtur në Komitetin e Punëve të Jashtme të PE në qershor, Lega deklaroi se qeveria Rama është duke qenë e lehtë me zotërinjtë e drogës dhe e ashpër me gazetarët.

Të Mërkurën, 16 anëtarë të Aleancës për Etikën e Mediave u takuan në Tiranë për të avancuar krijimin e kornizës vetë-rregulluese për mediat në internet.

Aleanca zgjodhi Bordin e Etikës: Dorian Matlija, avokat, Mark Marku, pedagog i gazetarisë dhe ekspert i etikës, Klodiana Kapo nga Faktoje.al, Alice Taylor nga Exit News dhe Lorin Kadiu nga Citizens-Channel.

Bordi do të shqyrtojë ankesat nga publiku në lidhje me përmbajtjen e mediave në internet dhe do t’i sigurojë këtij të fundit rekomandime.

Të gjithë anëtarët e aleancës do të duhet të shfaqin logon e saj në faqet e tyre të internetit. Duke klikuar mbi të, të gjithë lexuesit do të jenë në gjendje të paraqesin një ankesë në aleancë për një artikull specifik ose informacion të paraqitur në të.

Aleanca për Etikën e Mediave u krijua në Shkurt 2020 nga disa media që synojnë promovimin dhe sigurimin e standardeve etike në gazetari. Ajo erdhi si një përgjigje ndaj ligjeve të diskutueshme të qeverisë shqiptare kundër shpifjes.

Javët e fundit qeveria është përpjekur të kalojë disa ndryshime të cilat nuk pasqyrojnë mendimin e Komisionit të Venecias. Delegacioni i BE në Tiranë dhe Stefan Schenach, Raportuesi i Përgjithshëm i Asamblesë Parlamentare të Këshillit të Evropës (si dhe një anëtar i Grupit Socialist) reaguan ashpër.

Opozita, Presidenti dhe shoqëria civile kanë denoncuar vazhdimisht ligjin qeveritar për mediat si një kërcënim për lirinë e medias.