Rrjeti i Gazetarëve të Sigurt shprehet kundër ligjit Anti-shpifje

Rreti i Gazetarëve të Sigurt ka shprehur shqetësimin e tij në lidhje me planet e qeverisë për miratimin e ligjit kontravers “paketa anti-shpifje” pa marrë në konsideratë rekomandimet e Komisionit të Venecias.

Rrjeti i Gazetarëve të Sigurt është platformë rajonale e cila përfaqëson më shumë se 8200 media profesioniste në Ballkanin Perëndimor.

“Ndërkohë që është e rëndësishme të adresosh problemet e gjuhës së urrejtjes, shpifjes, dizinformimit dhe fenomene të tjera të ngjashme që u atribuohen medias online. Kjo duhet bërë duke u konsultutar me aktorët dhe me pjesëmarrjen e shoqërisë civile dhe organizatave të medias, tha Blerjana Bino nga Rrjeti i Gazetarëve të Sigurt. Vetë-rregullimi është i rëndësishëm si dhe mbështetja e profesionalizmit dhe lirisë së medias.

Sipas Binos nëse qeveria është e vendosur të miratojë ligjin e medias atëherë ajo do të duhet të duhet të përballet me një pjesë të vogël të opozitës të ngelur në Kuvend pasi aktualisht Parlamenti është me një parti.

Që nga dhjetori i vitit 2018 kur drafti i parë i paketës Anti-shpifje u propozua nga Këshilli i Ministrave e deri më 19 dhjetor 2019, kur ndryshimet në ligje u miratuan në Kuvendin e Shqipërisë, janë konfirmuar si shqetësime  madhore për lirinë e shprehjes, për demokracinë dhe Shtetin e së Drejtës nga Opinioni i Venecias për organizatat shqiptare të medias si dhe ato të huaja.