EWB/ Liria e medias në Evropën Juglindore po zvogëlohet për shkak të krizës COVID-19

Qendra për Studim në Demokraci, Bullgari në bashkëpunim me Konrad Adenauer Stiftung organizuan ditën e djeshme një panel diskutimi për hapësirën që ze liria e medias në Evropën Juglindore gjatë pandemisë COVID-19.
Ky panel arriti në përfundimin që kontrolli i tepërt i qeverisë, rrëshqitja e demokracisë mbështetur në trendin paraekzistues e kapjes së medias dhe shtrëngimi i hapësirës për lirinë e mediave, janë pasoja të ngjashme kur vjen puna te masat e imponuara të COVID-19 në të gjithë Evropën Juglindore. (Për të lexuar artikullin e plotë nga EWB kliko këtu.)

Paneli përbëhej nga Elena Calistru, Drejtore dhe Themeluese e Qytetarëve Funky nga Rumania, Zef Preci, Drejtor Ekzekutiv, Qendra Shqiptare për Kërkime nga Tirana, Irina Nedeva, Presidente e Shoqatës së Gazetarëve Evropian nga Bullgaria dhe Igor Novakovic, Drejtori i Kërkimit, Qendra e Internationale Çështjeve Ndërkombëtare dhe Sigurisë nga Serbia.

Media, Gazeta; Foto marrë Pixabay

Drejtori i Qendrës për Studim në Demokraci, Stefanov Ruslan theksoi se mund të vërehen trende shqetësuese gjatë pandemisë duke shtuar se krahas përkeqësimit të gjendjes ekonomike të medias, mund të vëzhgohen gjithashtu tendencat e brendshme të autoriteteve.

Së pari është rikthimi i politikës globale të energjisë dhe lufta për mendjet dhe zemrat, tha ai.

Drejtori ekzekutiv i Qendrës Shqiptare për Kërkime Ekonomike, zef Preci tha se në kohën e pandemisë COVID-19 media nuk ka mjete për të monitoruar dhe verifikuar infornacionin e lëshuar nga qeveria dhe roli i mediave ka qenë për të qartësuar informacionin, jo për të siguruar infomacion të ri.

“Paketa kundër shpifjes u miratua nga Parlamenti, megjithëse të gjitha organet ndërkombëtare shprehen shqetësime për këtë, pasi i jep qeverisë autorizimin për rregullimin e mediave në internet, për shembull duke bllokuar një faqe në internet”, theksoi Preci .