Kryeministri i Shqipërisë duhet të respektojë lirinë e shtypit!

Reporterë pa Kufinj dhe Qendra Europiane për Lirinë e Shtypit dhe të Medias kanë kritikuar ashpër sjelljen e Kryeministrit të Shqipërisë, Edi Rama, i cili ka kërcënuar gazetarin e gazetës BILD, Tiede, në rrugë ligjore.

Gazeta publikoi një artikull online më datë 5 qershor 2019, i cili akuzonte kreun e qeverisë për blerjen e votave me para të pista, gjatë zgjedhjeve të mbajtura në vitin 2017. BILD mbështet këto akuza me anë të përgjimeve telefonike të cilat dokumentojnë lidhjet e qeverisë me mafian.

Sipas BILD, autenticiteti i përgjimeve është i vërtetuar. Z. Rama në mënyrë të menjëherëshme njoftoi se do të padisë Tiede-n në gjykatën gjermane. Ai u justifikua duke u shprehur se gjykata gjermane nuk bën lojëra dhe se dinjiteti i njerëzve dhe i shtetit respektohen.

Të martën, më 26 qershor, në një postim në Twitter, z. Rama shtoi se ka angazhuar avokatin gjerman të medias, Matthias Prinz. Postimi vazhdon pak a shumë kështu: “Gjykata gjermane duhet të vendosë se cili ka të drejtë dhe cili jo. Po e bëj këtë sepse shqiptarët meritojnë të dinë të vërtetën, e thënë nga një gjykatë e një vendi i cili është përtej kritikave”. Gazetari i BILD, Peter Tiede replikoi me anë të një pyetjeje: “Për çfarë supozohet që të jem fajtor, për publikimin e audio-regjistrimeve të vërteta?”

“Kryeministri i Shqipërisë, Edi Rama, ka një perceptim jo të zakonshëm për demokracinë dhe të drejtat e njeriut” shprehet Christian Mihr, Drejtori i Reportereve pa Kufinj në Gjermani. “Ndër të tjera, është detyra e medias të mbajë përgjegjësi. Kjo është pikërisht ajo çfarë gazeta BILD ka bërë duke mbështetur gjithnjë e më tepër kërkimin e burimeve. Këto janë gurët e themelit të lirisë së shtypit, të cilën ne e kemi vendosur si një nga vlerat e Bashkimit Europian. ”

Një komb i cili kërkon me patjetër të jetë pjesë e komunitetit që respekton këto vlera”, vazhdon Mihr.

Në vend që të nisë prokurë kundër gazetarëve, KM Edi Rama duhet të angazhohet në përmirësimin e lirisë së shtypit në vend dhe të ndalojë së etiketuari gazetarët si ‘kazan’, tha Flutura Kusari, Këshilltarja Ligjore e Qendrës Europiane për Lirinë e Shtypit dhe të Medias.

Shqipëria ashtu si edhe Maqedonia e Veriut po tenton të bëhet anëtare e BE-së. Por Brukseli e ka shtyrë hapjen e negociatave. Për javë të tëra, mijëra qytetarrë shqipëtarë kanë dalë të protestojnë në rrugë kundër përfshirjes së qeverisë në afera korruptive. Protestat janë nxitur nga publikimi i audio-përgjimeve. Regjistrimet janë bërë në 2016-n dhe 2017-n, si pjesë e një investigimi anti-mafie dhe zbardhjet dolën nga dokumentet e Prokurorisë. Si fillim Prokurori i mbajti këto të fshehta dhe reagoi vetëm pas publikimeve nga BILD. Gjithsesi, si përgjigje të kërkesës nga Deutsche Ëelle, Prokuroria e Përgjithshme e Shqipërisë nuk ka pasur asnjë ankesë zyrtare për manipulimin e zgjedhjeve.

Opozita është duke kërkuar dorëheqjen e Kryeministrit, dhe Partia Socialiste është nën presion për zgjedhjet lokale të 30 qershorit. Vetëm javën e fundit, përfaqësuesit e Reporterë pa Kufinj, Qendrës Europiane për Lirinë e Shtypit dhe të Medias, Neni 19, Komitetit për Mbrojtjen e Gazetarëve, Federatës Europiane të Gazetarëve, Institutit të Shtypit Ndërkombëtar dhe Shoqatës së Medias për Europën Juglindore janë rikthyer nga një mision 4-ditor në Shqipëri. Ata takuan punonjës të medias, përfaqësues të shoqërisë civile dhe zyrtarë të lartë të qeverisë, duke përfshirë edhe vetë Kryeministrin.

U bë e qartë se situata e lirisë së shtypit në Shqipëri është përkeqësuar. Mbizotëron mosndëshkimi i sulmeve të fundit ndaj gazetarëve, fyerjet e liderave politikë dhe shpifjet ndaj punonjësve të medias. Autoritetet duke përfshirë zyrën e Kryeministrisë dhe Bashkisë së Tiranës veprojnë në mungesë të transparencës dhe refuzojnë aksesin e gazetarëve kritikë.

Rama i tha delegacionit se ai “nuk do të përdorë ligjin e krimit kundër gazetarëve por do të vazhdojë që të sjellë çështje të shpifjes civile kundër gazetarëve në raste ‘ekstreme’. ”

Së fundmi, qeveria propozoi ligje të reja për median, të cilat do të aplikonin masa të rënda ndëshkimore ndaj medias shqipëtare dhe asaj të huaj.

Shqipëria renditet e 82-ta nga 180 shtete në listën e lirisë së shtypit të Gazetarëve pa Kufinj.

 

Përkthyer nga deklarata për shtyp e REPORTERS SANS FRONTIÈRES/ REPORTERS WITHOUT BORDERS, dt 28 qershor 2019.

you're currently offline